Ustanici zauzeli komandu policije u Sirtu, koje je bilo jedno od poslednjih uporišta Gadafijevih snaga. Borbe gotovo utihnule, jer se Gadafijevi borci presvlače u civilnu odeći i beže iz grada. Predstavnik Tuarega odbio tvrdnje da to pleme štiti bivšeg libijskog lidera, ali potrvdio da se on krije u pustinji.

  • 19.11 – Pobunjenici na 200 metara od centra grada. Ponovo žestoke borbe sa Gadafijevim pristalicama. Odbrana grada se polako urušava.
  • 18.20 – Mustafa Abdel Džalil i ostali lideri pobunjenika doputovali u Sirt.
  • 17.55 – Pobunjenici tvrde da su pregazili i poslednju liniju odbrane Gadafijevih snaga u Sirtu.
  • 14.47 – Odbranom Sirta komanduje Mutasim Gadafi. „Zelene“ snage, navodno, mobilisale pristalice i kamionima i tenkovima krenule put Sirta.
  • 14.30 – Pobunjenici zarobili generala Muhameda Omara Gadafija, rođaka svrgnutog libijskog lidera.
  • 14.00 – NATO iznenađen žestinom otpora Gadafijevih snaga.
  • 13.00 – Ustanici zauzeli komandu policije u Sirtu. Bitka za grad gotovo završena.

Pitanje je trenutka kada će ustanici proglasiti pobedu u borbama za Sirt, gotovo dva meseca od početka opsade. Borbe u priličnoj meri utihnule. Preostali Gadafijevi borci beže iz grada, pobunjenici provaljuju u kuće.

Poslednje ozbiljno uporište „zelenih“ snaga u Sirtu, komanda policije, palo je u ruku pobunjenika, posle kraće pucnjave, ali ustanici od jutros, uopšte, nisu nailazili na ozbiljan otpor Gadafijevih snaga, što navodi na zaključak da se odbrana grada raspala.

Ranije danas, ustanici su kao u Tripoliju pokušali da izvrše desant na deo Sirta koji je još u rukama Gadafijevih snaga, ali su posle kraće pucnjave nestali. U toj akciji, navodno, poginuo je komandant ustanika koji je vodio sličnu operaciju u prestonici.

Veći deo snaga novog režima, Nacionalnog prelaznog saveta, zaustavio se kilometar od glavnog gradskog trga, a njihovi pripadnici udružuju se pred napad.

Potpuno osvajanje tog trga omogućiće Nacionalnom prelaznom savetu da objavi da je preuzeo kontrolu nad Sirtom, iako i dalje postoji nekoliko džepova otpora snaga lojalnih Gadafiju.

Gadafi se krije u pustinji

Zvaničnik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta izjavio je da veruje da se Moamer Gadafi krije u pustinji na jugozapadu zemlje, u blizini granice sa Nigerom i Alžirom, ali je demantovao da svrgnutog lidera štite Tuarezi.

Musa Kuni, predstavnik plemena Tuareg u libijskom savetu, rekao je da je Gadafi poslao sina Hamisa u pustinjsku oblast da pripremi rutu za eventualni beg, dva meseca pre nego što su Tripoli osvojile pobunjeničke snage.

Kuni je dodao da je Gadafi negovao prisne veze sa vladom Nigera i da je više puta prelazio granicu, prenela je agencija AP.

„Gadafi je, prema mojim saznanjima, u oblasti na granici sa Nigerom“, kazao je Kuni novinarima u Tripoliju, dodajući da Gadafi može preko Nigera da ode u Mali gde, navodno, ima kuću.

Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul Džalil izjavio je nedavno da se Gadafi krije na jugu Libije pod zaštitom plemena.

„Poslednje informacije ukazuju da je Gadafi na jugu Libije pod zaštitom plemena Tuareg i da s vremena na vreme prelazi u Niger“, rekao je DžibrilRojtersu tokom posete Bagdadu.

Gadafi je u bekstvu otkako su snage Nacionalnog prelaznog saveta u avgustu osvojile Tripoli.

Ostavi poruku