Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је да је Влада Српске раније доставила комплетну документацију штабу НАТО-а у Сарајеву ради утврђивања међуентитетске линије разграничења у БиХ и да је сада ред на Федерацији БиХ да достави ту документацију.

„Међународне организације које су задужене за реализацију тог пројекта позвале су ФБиХ да достави те документе. Мени није познато да је ФБиХ до данас то урадила и вјерујем да ће међународни фактор искористити свој ауторитет и овлаштења и ту документацију прибавити на задовољавајући начин како би могла започети реализација овог пројекта“, рекао је Селман Срни.

Поводом недавне изјаве генерала Бернхарда Баира о међуентитетској линији, Селман је рекао да му је драго чути да се командант ЕУФОР-а залаже за рјешавање овог питања и да политички замајац за рјешавање овог питања мора доћи од страна у процесу, односно Републике Српске и ФБиХ.

„Не може се остваривати правни промет, промет робе ни стварати привредно окружење, ако немате ријешене имовинско-правне односе у БиХ“, истакао је Селман.

Он је подсјетио да је Влада Српске још прошле године покренула иницијативу за утврђивање међуентитетске линије разграничења између РС и ФБиХ.

Према његовим ријечима, то је један од закључака Владе према којем су задужени Министарство правде и Републичка геодетска управа да доставе сву потребну документацију НАТО-у и ЕУПМ-у, као међународним факторима задуженим за реализацију тог пројекта.

Селман је рекао да су законом о премјеру и катастру РС, који ће сутра по хитном поступку разматрати Народна скупштина РС, из надлежности Републичке геодетске управе брисане одребе које се односе на међуентитетску линију и њено вођење, те додао да ће то овлаштење добити тек након утврђивања међуентитеске линије разграничења.

„Чињеница је да је међуентитетска линија и сада једним дијелом обиљежена кроз катастарске операте и честице кроз које пролази“, појаснио је Селман и додао да је овим законом појачан одређен облик судске заштите за својинска права, тако да је странкама које нису добиле позив омогућено да путем својих пуномоћника остваре одређена права.

Министар правде наводи да нема књижења у Републичкој геодетској управи ако постоји спор и док га не ријеши надлежни суд. Он је додао да Влада РС не одступа од пројекта јединствене евиденције некретнина у РС коју ће водити Републичка геодетска управа, те да земљишне књиге које су пренесене из грунтовница код основних судова и даље остају у Републичкој геодетској управи.

Командант Еуфора генерал-мајор Бернхард Баир изјавио је да су за људе на терену проблеми непостојања међуентитетске линије разграничења многи и свакодневни, због чега је потребно ријешити ово питање.

„Разумљиво је да је потребно знати куда пролази линија разграничења просто из административних разлога“, рекао је Баир  и оцијенио да политички замајац за рјешавање овог питања мора доћи од страна у процесу, односно од Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Извор: СРНА

Ostavi poruku