Одлуку о премјештању високог представника и ОХР-а може донијети једино Управни одбор Савјета за провођење мира, рекао је Срни директор комуникација у ОХР-у Олег Милишић.

Милишић није могао дати више информација у вези са могућности измјештања ОХР-а из БиХ, што је  актуелизовано након јучерашњег закључка Савјета министара иностраних послова ЕУ да Унија жели званично са осталим међународним партнерима да разговара о премјештању ОХР-а из БиХ.

Савјет министра иностраних послова позвао је на цјеловиту стратегију ЕУ према БиХ и најавио дискусије са осталим актерима међународне заједнице о смањењу капацитета и могућој релокацији ОХР-а из БиХ. Како је јавио дописник Срне из  Брисела, ти разговори биће вођени у одговарајућем дипломатском оквиру.

Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко у данашњем разговору са српским чланом Предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем пренио је став Русије да Канцеларија високог представника не треба да се сели из БиХ, али да у овој фази трансформације треба да јој буду укинута бонска овлаштења која је имала до сада.

Коментаришући најаву европских званичника о могућем премјештају ОХР-а ван БиХ, високи функционер ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић рекао је да је за БиХ и све њене грађане најбоље да политички представници преузму одговорност за управљање земљом.

Представник Демократске народне странке Петар Кунић сматра да је премјештање ОХР-а добра идеја јер би ОХР коначно отишао из средине која је на њега имала превелики утицај. „Превелик је био утицај Сарајева у односу на ОХР“, каже Кунић.

Шефик Џаферовић из СДА сматра да није могућа поновна дестабилизација безбједносних прилика. „Није више стање исто ни у БиХ, поготово у региону, тако да мислим да уз присуство међународних војних снага, ЕУФОР-а који има мандат по Дејтонском мировном споразуму и који и даље треба да остане у БиХ, можемо очекивати стабилну безбједносну ситуацију“, рекао је Џаферовић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku