Odluku o premještanju visokog predstavnika i OHR-a može donijeti jedino Upravni odbor Savjeta za provođenje mira, rekao je Srni direktor komunikacija u OHR-u Oleg Milišić.

Milišić nije mogao dati više informacija u vezi sa mogućnosti izmještanja OHR-a iz BiH, što je  aktuelizovano nakon jučerašnjeg zaključka Savjeta ministara inostranih poslova EU da Unija želi zvanično sa ostalim međunarodnim partnerima da razgovara o premještanju OHR-a iz BiH.

Savjet ministra inostranih poslova pozvao je na cjelovitu strategiju EU prema BiH i najavio diskusije sa ostalim akterima međunarodne zajednice o smanjenju kapaciteta i mogućoj relokaciji OHR-a iz BiH. Kako je javio dopisnik Srne iz  Brisela, ti razgovori biće vođeni u odgovarajućem diplomatskom okviru.

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko u današnjem razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem prenio je stav Rusije da Kancelarija visokog predstavnika ne treba da se seli iz BiH, ali da u ovoj fazi transformacije treba da joj budu ukinuta bonska ovlaštenja koja je imala do sada.

Komentarišući najavu evropskih zvaničnika o mogućem premještaju OHR-a van BiH, visoki funkcioner HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je da je za BiH i sve njene građane najbolje da politički predstavnici preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom.

Predstavnik Demokratske narodne stranke Petar Kunić smatra da je premještanje OHR-a dobra ideja jer bi OHR konačno otišao iz sredine koja je na njega imala preveliki uticaj. „Prevelik je bio uticaj Sarajeva u odnosu na OHR“, kaže Kunić.

Šefik Džaferović iz SDA smatra da nije moguća ponovna destabilizacija bezbjednosnih prilika. „Nije više stanje isto ni u BiH, pogotovo u regionu, tako da mislim da uz prisustvo međunarodnih vojnih snaga, EUFOR-a koji ima mandat po Dejtonskom mirovnom sporazumu i koji i dalje treba da ostane u BiH, možemo očekivati stabilnu bezbjednosnu situaciju“, rekao je Džaferović.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku