Европска унија се не супротставља приједлогу закона о ништавности оптужница из Србије, изјавила је синоћ хрватска премијерка Јадранка Косор, регујући на вијести како је Брисел против закона којим се ништавним проглашавају правна акта бивше ЈНА, бивше СФРЈ и Србије.

Шеф делегације ЕУ у Загребу Пол Вандорен је, као и Европска комисија (ЕК), рекао да треба бити опрезан, а није критиковао владу, рекла је Косорова за Нову ТВ.

Истичући да је влада одговорила на писмо ЕК које садржи неколико питања, Косорова није навела која су то питања.

„Вјерујем да ће наше колеге у Бриселу бити врло задовољне. Данас сам разговарала с Вандореном; говорила сам о заштити хрватских националних интереса, о чињеници да смо 1991. донијели одлуке о самосталности и о томе да ти документи на које се данас позивају оптужнице из Србије за нас не важе“, рекла је она.

Није одговорила на питање зашто се закон о ништавности доноси тек сад, када је оптужница подигнута против потпредсједника Сабора и ХДЗ-а Владимира Шекса, али је рекла да је влада у случају вуковарског ветерана Тихомира Пурде много учинила.

Осим скепсе и сумњичавости у Бриселу, приједлог закона који је

расправљан и чека изгласавање налази се под ударом бројних критика у земљи.

Закон критикују политичке странке, предсједник Иво Јосиповић, државни тужилац Младен Бајић, бројне невладине организације и експерти.

О закону је требало да се гласа прошлог петка, али није било кворума, јер је опозиција напустила дворану Сабора прије гласања.

 

Ostavi poruku