Бивши премијер Украјине Јулија Тимошенко данас је пред судом у Кијеву проглашена кривом због прекорачења овлаштења, јер је 2009. године наредила државној нафтној компанији „Нафтогас“ да потпише по њену земљу неповољан уговор са Русијом о испоруци гаса.

Дужина казне  одређене  Тимошенковој још није саопштена, а Тужилаштво је раније тражило да она буде осуђена на седам година затвора. Тимошенкова  је у притвору од 5. августа због непоштовања суда.

Судија Родион Кирејев повукао се крајем септембра ради разматрања пресуде након тромјесечног процеса.

Против Јулије Тимошенко, која је водећа личност опозиције, судски процес покренут је јуну због наводне злоупотребе положаја премијера због уговора о испоруци гаса потписаног са Русијом 2009. године.

Администрација предсједника Виктора Јануковича сматра да уговором о испоруци руског гаса, који је издејствовала Тимошенко, Украјина плаћа превелику цијену.

Аналитичари наводе да је судија одредио 11. октобар за изрицање пресуде али да би мога ода одложи доношење одлуке и да узме још неколико дана за разматрање.

ЕУ и САД су изразиле забринутост у легитимитет суђења.

Шеф европске дипломатије Кетрин Ештон рекла је да не гаји велики оптимизам у како је рекла „примјену селективне правде“.

Она је након састанка са шефовима дипломатија ЕУ у Луксембургу истакла да ће ЕУ наставити да преговара о детаљима предложеног трговинског споразума са Украјином, али је и додала да постоји и „политички процес“ који би могао да утиче на разговоре.

Страначке колеге Јулије Тимошенко из партије „Баткившчина“ позвали су присталице на протесте изван суда у Кијеву.

 

Ostavi poruku