Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске утрошило је у прошлој години укупно 10,54 милиона КМ, што је за 34 одсто више од буџета одобреног одлуком Народне скупштине, изјавио је данас главни ревизор Бошко Чеко.

Наводећи налазе обављене ревизије финансијских извјештаја овог министарства за прошлу годину на јавном саслушању пред скупштинским Одбором за ревизију, Чеко је навео да расходи у износу од 1,56 милиона КМ нису усклађени са приходима, те да је тај износ требало да буде приказан као дефицит.

Чеко је додао да је извршено 46 реалокација унутар Министарства у износу од 2,07 милиона КМ и 12 реалокација између буџетских корисника у укупном износу од 1,2 милиона КМ и да значајно прекорачење појединачних буџетских позиција потврђује потпуно одсуство планске функције.

Према његовим ријечима, већи дио средстава у вези са програмима за спорт и омладину додјељиван је мимо објављених конкурса, тако да није остварена потпуна транспарентност при додјели тих средстава и не постоји контрола намјенског утрошка додијељених средстава.

Главна служба за ревизију је изразила мишљење са резервом за финансијске извјештаје и негативно мишљење за усклађеност у извјештају о обављеној ревизији финансијских извјештаја Министарства породице, омладине и спорта РС за прошлу годину.

Бивши министар Проко Драгосављевић појаснио је да је до пробијања буџета дошло због тога што је Влада закључком одборавала средства која су тражили корисници, те задуживала Министарство да реализује такве закључке, док је за реалокације средстава навео да би оне биле регулисане ребалансом буџета, да га је било.

Он је навео да су сва средства додјељивана комисијски и да ниједна реалокација није урађена без сагласности Владе, додајући да су многе организације, као Омладински савјет РС, Удружење породица са четворо и више дјеце и друге, партнерске организације овом министарству. Те организације достављају Министарству своје планове и програме, и који улазе у план и програм рада Министарства породице, омладине и спорта.

Сања Тодоровић из Министасртва породице, омладине и спорта РС рекла је да Министарство финансија РС евидентира приходе, док је Министарство породице, омладине и спорта евидентирало расходе и обавезе.

Славко Вучуревић, предсједник Одбора за ревизију, рекао је да ће на основу данашњег саслушања овај одбор сачинити извјештај и предложити закључке које ће доставити Народној скупштини.

Извор: СРНА

Ostavi poruku