Дик Марти, извјестилац Савјета Европе о трговини људским органима заробљених Срба на Косову и Метохији, изјавио је да се о трговини органима на Космету знало и прије његовог извјештаја, те да су годинама у више извјештаја полиције, тајних служби и међународних агенција, осуђивани злочини које су починиле обје стране и шуровање политике и организованог криминала у региону.

„Својим извјештајем за Савјет Европе, напокон сам гласно рекао оно што се већ знало. Из те афере нисам извукао никакву личну корист. Напротив. Чак сам на себе навукао известан гњев. Но, истина не може да буде пријатна“, рекао је Марти.

Он тврди да је на Косову намјеравано да се наметне званична истина „говорећи да су на једној страни добри, а на другој лоши и да су западне земље бомбардовале лоше, а подржале добре“.

„Истина је да је српска власт на челу са /Слободаном/Милошевићем извршила стравичне ратне злочине, али тврдити да друга страна није ништа урадила огромна је лаж“, рекао је Марти у интервјуу за швајцарски портал „Свис инфо“.

Извјестилац Савјета Европе, који је и аутор два извјештаја о тајним затворима ЦИА на територији Европе, оцијенио је да је одвођење људи у тајни затвор, мучење и држање у затвору без оптужнице и могућности да се брани, неприхатљиво и нагласио да би те методе сутра могле да се примијене на било кога.

„Данас се то догађа терористима или осумњиченим муслиманским терористима, али сутра би исте те методе, такође, могле да се примијене на било кога од нас, на особе које размишљају на слободан и другачији начин“, рекао је Марти који ће ове седмице учествовати посљедњи пут на засједању Генералне скупштине Савјета Европе, пошто је завршетком јесењег засједања окончао своје парламентарне активности у Швајцарској.

Извор: СРНА

Ostavi poruku