Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске /РС/ Сташа Кошарац сматра да Тужилаштво БиХ није у функцији свих народа и свих грађана БиХ, због чега га треба укинути.

„Овакво Тужилаштво није ником потребно у БиХ. Треба га укинути и не треба му дати ништа новца, јер не ради ништа на процесуирању злочина почињених над Србима“, рекао је Кошарац Срни, реагујући на саопштење Тужилаштва БиХ у вези са ексхумацијама, процесуирањем ратних злочина и тражењем несталих лица од 1. јануара до 30. септембра ове године.

Кошарац је напоменуо да са радом  Тужилаштва БиХ нису задовољни представници Срба и Хрвата, а што је манифестовано приликом расправе о Извјештају о раду Тужилаштва БиХ за 2010. годину у парламенту БиХ.

„Не треба већа осуда рада Тужилаштва БиХ од таквог односа два од три конститутивна народа у БиХ према тој институцији“, истакао је Кошарац, додајући да су Институт за нестала лица БиХ и Тужилаштво БиХ дубоко исполитизовани ставовима политичких странака из једног дијела Федерације БиХ и Сарајева.

Кошарац каже да Тужилаштво БиХ, пласирајући причу да нема довољно материјалних средстава за свој рад, само скреће пажњу јавности са елементарних чињеница – да је „Тужилаштво БиХ захваљујући Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ марионета дијела међународне заједнице која жели да кроји историју БиХ онакву каква она то није“.

Кошарац пита зашто Тужилаштво БиХ само из аспекта ратних злочина није процесуирало Добровољачку,  Мркоњић Град гдје су извршени масовни ратни злочини над Србима, као и случај Атифа Дудаковића за шта постоје бројни докази о његовој умијешаности и одговорности за ратне злочине.

Када је ријеч о  ексхумацијама српских жртава у БиХ, Кошарац каже да је Тужилаштво БиХ затајило и у том сегменту, наводећи да РС има необориве доказе о томе, те додао да је примјер за то Озрен гдје се и данас налазе српске лобање и кости  на површини земље.

Он је подсјетио да је Оперативни тим за тражење несталих лица РС раније добио сагласност за асанацију терена на Озрену, али је то  рјешење укинуто „лобирањем Амора Машовића“.

„Овакве правосудне институције су највећа брука и срамота за БиХ, као и чињеница да ВСТС БиХ именује и бира судије и тужиоце који не раде свој посао“, нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да је у извјештају Тужилаштва БиХ наведено да постоје тужиоци који по неколико година нису процесуирали предмете ратног злочина.

Тужилаштво БиХ и Посебно одјељење за ратне злочине за девет мјесеци ове године извршили су ексхумације на 111 локација широм БиХ.

Из ове институције је саопштено да је Тужилаштво БиХ од 1. јануара, од када проводи све радње на извршењу наредби Суда БиХ за ексхумацију и идентификацију жртава кривичних дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним хуманитарним правом, па до данас према Суду БиХ упутило више од 111 приједлога за издавање наредби за провођење ексхумација, а затим по добијеним наредбама Суда, извршило ексхумације на 111 локација широм БиХ.

„Тужилаштво БиХ дало је у истом периоду више од 95 сагласности Институту за нестала лица БиХ за вршење пробних копања на локацијама гдје постоје сазнања да се налазе посмртни остаци жртава ратних злочина“, наводи се у саопштењу поводом медијских критика Тужилаштва БиХ због динамике извршења процеса ексхумација и идентификација жртава ратних злочина.

Тужилаштво БиХ и Посебни одсјек за ратне злочине оцјењују да су за девет мјесеци ове године постигли значајне резултате у процесу тражења несталих лица и провели велики број ексхумација на локацијама широм БиХ.

Извор: СРНА

Ostavi poruku