У Каиру уведен полицијски час после најгорег насиља у престоници од рушења режима Хоснија Мубарака. У сукобу Копта и снага безбедности убијено најмање 24 људи, а ухапшено десетине особа осумњичених за изазивање хаоса. Нереди ће Египат вратити уназад, поручио премијер Есам Шараф.

Египатске власти увеле су полицијски час у Каиру, после најгорег насиља у престоници од рушења режима Хоснија Мубарака, у којем је убијено најмање 24, а повређено више од 200 људи.

Ухапшено je десетине особа осумњичених за изазивање хаоса. Засад се не открива њихов идентитет и верска припадност, а државна телевизија јавља да су власти појачале мере безбедности око кључних објеката у Каиру, пошто се страхује од нових немира и сукоба.

„Ови нереди вратиће Египат уназад. Уместо да градимо модерну демократску државу, ми назадујемо. Постоје сумње да су умешани и страни и домаћи непријатељи који настоје да дестабилизују земљу“, рекао је премијер Есам Шараф.

Најмање 24 људи је убијено, а више од 200 повређено у сукобима хришћана Копта и безбедносних снага.

Полицијски час у Каиру ће трајати од поноћи до седам сати ујутру, а влада је за данас заказала ванредну седницу. Премијер Шараф апелује на Египћане да не дозволе да земља потоне у религијске сукобе.

„Оно што се дешава нису сукоби муслимана и хришћана, већ покушаји да се изазову хаос и неслагања“, написао је Шараф на свом Фејсбук профилу, пренео је Би-Би-Си.

Неколико хиљада људи, међу којима су углавном били Копти, огорчени због паљења хришћанске цркве на југу Египта, бацало је каменице и молотовљеве коктеле на полицију, запаливши и неколико возила.

Протести су започели испред зграде државне телевизије, али су се убрзо пренели и на трг Тахрир, поприште демонстрација против Мубарака у фебруару.

Копти су узвикивали „Људи траже пад маршала“, алудирајући на Хусеина Тантавија, шефа владајућег Врховног савета оружаних снага. Стотине Копта раније је испред зграде телевизије тражило оставку гувернера јужне провинције Асван, Мустафе ел Саједа.

Коптска црква у селу Меринаб у Асвану запаљена је 30. септембра непосредно пошто је Ел Сајед наводно рекао да је изграђена без дозволе. Копти у Египту чине 10 одсто становништва и чине највећу немуслиманску верску заједницу у тој држави.

Иако међу Коптима има и католика и протестаната, већина припада Коптској православној цркви, чије је седиште у Александрији.

Ostavi poruku