Извјестилац Европског парламента за Босну и Херцеговину Дорис Пак изјавила је данас да се мора почети са промјенама Дејтонског споразума, оцијенивши да је ријеч о компликованом споразуму по коме је тешко водити државу.

„Структура је таква да је тешко да буде функционална. Мислим да се то мора што прије ријешити. Понекад ми се чини да сам ја једина особа која на то позива. Дејтон је тако компликован да је заиста тешко водити земљу“, рекла је она у интервјуу Радију „Слободна Европа“.

Она је навела да је БиХ „посебан случај“ земље подијељене на два „различито формирана“ ентитета.

„Посебан проблем је Федерација, и то није зато што је БиХ за то крива; то је учињено у Вашингтону и уграђено у Дејтон“, истакла је посланик Европског парламента.

Пак је оцијенила да су етничке подјеле у БиХ „још увијек јаке и дубоке“ и да постоји проблем да се оне превазиђу, као и да политичари у тој земљи „играју на националну карту из личних интереса“.

„То се мора ријешити, јер обични људи трпе, не политичари, они имају новац и своју ситну моћ, и не брину их потребе обичних грађана. Морају мијењати Устав, али исто тако мислим да ће промјене бити веома мале, јер само ако иду даље, тада би се заиста могло говорити о промјенама“, истакла је Дорис Пак.

Ostavi poruku