Чланови Полицијског синдиката Србије почели су јутрос штрајк уз поштовање минимума процеса рада. Дијелови МУП игноришу министра, кажу у ПСС-у.

Предсједник ПСС Вељко Мијаиловић рекао је за Б92 да тај синдикат нема неспоразуме са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем, с којим су сагласност постигли и прије три мјесеца.

Он је додао да је и „министар био изненађен чињеницом“ да га „одређене структуре“ у Министарству унутрашњих послова не слушају.

„Те структуре постоје у самом средишту Министарства, а затим се рефлектују на ниже нивое, где начелници не извршавају налоге министра. Неке од депеши које је министар послао су једноставно игнорисане“, рекао је Мијаиловић.

Од министра полиције Б92 није успео да добије одговор да питање да ли ће прихватити захтеве штрајкача. Иначе, преговори Полицијског синдиката и министра биће настављени у 17 часова. А уколико буду испуњени захтеви ПСС-а, може доћи до замрзавања штрајка, рекао је Мијаиловић.

Полицијско поштовање минимума рада подразумијева да ће се обављати само хитне интервенције, док ће гранични прелази радити са смањеним капацитетом, а личне карте, пасоши и друга документа издаваће се само за хитне случајеве.

Штрајк је услиједио након неуспјелих разговора чланова Полицијског синдиката Србије и министра унутрашњих послова Ивице Дачића о испуњењу захтјева полицајаца.

„Влада је та која треба да води рачуна о свим својим потписаним обабавезама и да води рачуна о примени закона. Ако се ви понашате неозбиљно и ако полицајци нису добили своју униформу јако дуго и ако је та униформа лошег квалитета, постоји могућност да се драстично наруши здравље радника- не знам ко о томе треба да води рачуна“, казао је Мијаиловић.

Синдикат тражи побољшање финансијског и социјалног статуса свих запослених у МУП-у, нову систематизацију, примјену Посебног колективног уговора за полицијске службенике, измјену и допуну Закона о полицији и нову униформу и опрему.

 

 

Ostavi poruku