Članovi Policijskog sindikata Srbije počeli su jutros štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada. Dijelovi MUP ignorišu ministra, kažu u PSS-u.

Predsjednik PSS Veljko Mijailović rekao je za B92 da taj sindikat nema nesporazume sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, s kojim su saglasnost postigli i prije tri mjeseca.

On je dodao da je i „ministar bio iznenađen činjenicom“ da ga „određene strukture“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne slušaju.

„Te strukture postoje u samom središtu Ministarstva, a zatim se reflektuju na niže nivoe, gde načelnici ne izvršavaju naloge ministra. Neke od depeši koje je ministar poslao su jednostavno ignorisane“, rekao je Mijailović.

Od ministra policije B92 nije uspeo da dobije odgovor da pitanje da li će prihvatiti zahteve štrajkača. Inače, pregovori Policijskog sindikata i ministra biće nastavljeni u 17 časova. A ukoliko budu ispunjeni zahtevi PSS-a, može doći do zamrzavanja štrajka, rekao je Mijailović.

Policijsko poštovanje minimuma rada podrazumijeva da će se obavljati samo hitne intervencije, dok će granični prelazi raditi sa smanjenim kapacitetom, a lične karte, pasoši i druga dokumenta izdavaće se samo za hitne slučajeve.

Štrajk je uslijedio nakon neuspjelih razgovora članova Policijskog sindikata Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o ispunjenju zahtjeva policajaca.

„Vlada je ta koja treba da vodi računa o svim svojim potpisanim obabavezama i da vodi računa o primeni zakona. Ako se vi ponašate neozbiljno i ako policajci nisu dobili svoju uniformu jako dugo i ako je ta uniforma lošeg kvaliteta, postoji mogućnost da se drastično naruši zdravlje radnika- ne znam ko o tome treba da vodi računa“, kazao je Mijailović.

Sindikat traži poboljšanje finansijskog i socijalnog statusa svih zaposlenih u MUP-u, novu sistematizaciju, primjenu Posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike, izmjenu i dopunu Zakona o policiji i novu uniformu i opremu.

 

 

Ostavi poruku