Румунски председник Трајан Басеску изјавио је данас у Букурешту да Румунија неће признати независност Косова све док Београд и Приштина не дођу до споразума, али да ће и даље учествовати у оквиру мисије Кфора.

Врховни савјет за одбрану (ЦСАТ) одлучио је у септембру да Румунија на крају године повуче из Еулекса својих 178 полицајаца и жандарма.

На пленарној сједници Парламентарне скупштине НАТО, Басеску је рекао да подржава партнерство Србије са НАТО и њено интегрисање у мјери у којој она то жели, и да подржава безбједност и стабилност на Западном Балкану.

Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен рекао је данас да Алијанса промовише интеграцију земаља Западног Балкана, региона у којем је ангажована.

Басеску и Расмусен говорили су на пленуму Парламентарне скупштине НАТО о главним темама Алијансе – Авганистан, Косово, Либија, антиракетни штит, сарадња са Русијом и нови концепт „интелигентне одбране“.

Расмусен је нагласио да је његова главна порука да је НАТО сада више него икада потребан у мисијама у Авганистану, Либији и на Косову.

У ситуацији кризе, „ако не можемо трошити више, треба да трошимо боље, а то је за мене ‘интелигентна одбрана’ која значи сарадњу у најзначајнијим циљевима“, рекао је Расмусен.

Расмусен је навео да је значајно стратешко партнерство са Русијом са којом се већ сарађује у вези са Авганистаном, борбом против тероризма и против гусара, и да очекује сарадњу и по питању антиракетног штита.

Басеску је по том питању нагласио да су ракете постављене на територији Румуније одбрамбене, а „спекулације и жеље неких да то прошире и доведу у питање искреност Румуније показују одсуство воље за сарадњом“.

Током рада у тематским комитетима Парламентарне скупштине НАТО у Букурешту, 7-10. октобра, Русија је критиковала антиракетни штит који ће бити постављен у Румунији.

Ostavi poruku