BANJALUKA – Zoran Ćopić (45), kontroverzni biznismen, rođen u Novom Gradu, i jedan od najbližih saradnika odbjeglog narko-bosa Darka Šarića iz Srbije, izjavio je danas u banjalučkom Okružnom sudu da nije kriv za pranje blizu 20 miliona maraka „kokainskog novca“.

Krivicu su negirali i Ćopićevi najbliži saradnici u BiH, odnosno profesionalni pilot Drago Nižol, direktor firme „Avio-rent“ iz Banjaluke, i Ljubo Mrđen, direktor firme „Agrokop eksport import“ iz Banjaluke, koje takođe terete da su bili dio kriminalne grupe koja je u RS oprala više miliona maraka „kokainskog novca“.

Po načinu ponašanja optužene „trojke“ danas u sudnici stekao se utisak da je „veza“ između Nižola i Mrđena sa jedne, te Ćopića sa druge strane jednostavno pukla.

Naime, prije ulaska u sudnicu Ćopić nije ni pozdravio svoje dojučerašnje poslovne saradnike koji se brane sa slobode, a tokom izjašnjenja u sudnici Nižol i Mrđen su ostavili jednu stolicu praznu do Ćopića.

Iako je to mogao, na ulasku u sudnicu, optuženi Ćopić nije pružio ruku ni svojim advokatima Jovanu Čizmoviću i Jasminki Jovišević, već ih je samo pozdravio.

Za razliku od prethodnog pojavljivanja u banjalučkom sudu, kada je u polučasovnoj ispovijesti ispričao kako je jedva poznavao Šarića, da je sa ovim narko-bosom obavio „samo jednu finansijsku transakciju“, te kako je nepravedno optužen, umjesto da bude nagrađen za poslovna ulaganja u RS, Ćopić je danas bio tih i povučen.

Nakon što se izjasnio da je nevin, Ćopić je prvi napustio sudnicu.

Podsjetimo, Posebno odjeljenje za najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda Banjaluka potvrdilo je prošlog mjeseca optužnicu Specijalnog tužilaštva RS protiv Ćopića, Nižola i Mrđena.

„Nezavisne“ su još ranije ekskluzivno objavile da se u centru prve optužnice za pranje novca u RS i jedne od najvećih istraga koju je sprovelo Specijalno tužilaštvo RS u saradnji sa policijama SAD, Italije i Srbije nalazi – merkantilni kukuruz.

Naime, upravo je ova biljka bila predmet trgovine između Darka Šarića i Ćopića u ranijem periodu, i to u velikim količinama, dovoljnim za pranje nekoliko desetina miliona maraka kojima je na kraju i kupljena Fabrika šećera u Velikoj Obarskoj, kod Bijeljine, jedina takva u BiH.

Kao dokazi Specijalnog tužilaštva RS u budućem sudskom postupku biće izvedeni i tonski zapisi snimljenih razgovora između Šarića i Ćopića u kojima dogovaraju kupovine kukuruza.

Ove tonske zapise snimale su zajednički policije iz Italije, Srbije, RS, odnosno BiH, a u snimljenom razgovoru koji je Ćopić jedne prilike obavio sa svojom suprugom, optuženi je čak i potvrdio da je oprao novac za Šarića.

Zanimljivo je da optuženi Ćopić u dosadašnjem radnom vijeku nema ni dana radnog staža, ali je tokom međunarodne istrage utvrđeno kako je bio u upravnim odborima više od 180 firmi u Srbiji, od kojih danas nijedna nije „u životu“.

Ostavi poruku