БАЊАЛУКА – Зоран Ћопић (45), контроверзни бизнисмен, рођен у Новом Граду, и један од најближих сарадника одбјеглог нарко-боса Дарка Шарића из Србије, изјавио је данас у бањалучком Окружном суду да није крив за прање близу 20 милиона марака „кокаинског новца“.

Кривицу су негирали и Ћопићеви најближи сарадници у БиХ, односно професионални пилот Драго Нижол, директор фирме „Авио-рент“ из Бањалуке, и Љубо Мрђен, директор фирме „Агрокоп експорт импорт“ из Бањалуке, које такође терете да су били дио криминалне групе која је у РС опрала више милиона марака „кокаинског новца“.

По начину понашања оптужене „тројке“ данас у судници стекао се утисак да је „веза“ између Нижола и Мрђена са једне, те Ћопића са друге стране једноставно пукла.

Наиме, прије уласка у судницу Ћопић није ни поздравио своје дојучерашње пословне сараднике који се бране са слободе, а током изјашњења у судници Нижол и Мрђен су оставили једну столицу празну до Ћопића.

Иако је то могао, на уласку у судницу, оптужени Ћопић није пружио руку ни својим адвокатима Јовану Чизмовићу и Јасминки Јовишевић, већ их је само поздравио.

За разлику од претходног појављивања у бањалучком суду, када је у получасовној исповијести испричао како је једва познавао Шарића, да је са овим нарко-босом обавио „само једну финансијску трансакцију“, те како је неправедно оптужен, умјесто да буде награђен за пословна улагања у РС, Ћопић је данас био тих и повучен.

Након што се изјаснио да је невин, Ћопић је први напустио судницу.

Подсјетимо, Посебно одјељење за најтеже облике привредног криминала Окружног суда Бањалука потврдило је прошлог мјесеца оптужницу Специјалног тужилаштва РС против Ћопића, Нижола и Мрђена.

„Независне“ су још раније ексклузивно објавиле да се у центру прве оптужнице за прање новца у РС и једне од највећих истрага коју је спровело Специјално тужилаштво РС у сарадњи са полицијама САД, Италије и Србије налази – меркантилни кукуруз.

Наиме, управо је ова биљка била предмет трговине између Дарка Шарића и Ћопића у ранијем периоду, и то у великим количинама, довољним за прање неколико десетина милиона марака којима је на крају и купљена Фабрика шећера у Великој Обарској, код Бијељине, једина таква у БиХ.

Као докази Специјалног тужилаштва РС у будућем судском поступку биће изведени и тонски записи снимљених разговора између Шарића и Ћопића у којима договарају куповине кукуруза.

Ове тонске записе снимале су заједнички полиције из Италије, Србије, РС, односно БиХ, а у снимљеном разговору који је Ћопић једне прилике обавио са својом супругом, оптужени је чак и потврдио да је опрао новац за Шарића.

Занимљиво је да оптужени Ћопић у досадашњем радном вијеку нема ни дана радног стажа, али је током међународне истраге утврђено како је био у управним одборима више од 180 фирми у Србији, од којих данас ниједна није „у животу“.

Ostavi poruku