Ustanici zauzeli centar Sirta i bolnicu, poslednja ozbiljna uporišta Gadafijevih snaga u gradu. Slomljen očajnički otpor Gadafijevih snaga.Stotine mrtvih na obe strane. Punih 36 sati artiljerijske vatre.

  • 14.48 – Pobunjenici ušli u bolnicu u Sirtu i zarobili desetak Gadafijevih boraca. Kraj botke za Gadafijev rodni grad pitanje trenutka.
  • 14.17 – Borbe oko bolnice u Sirtu, poslednjem ozbiljnom uporištu Gadaafijevih snaga u tom gradu. Sirt u ruševinama.
  • 13.25 – Pobunjenici tvrde da je počela završna faza bitke za Sirt. Grad samo što nije pao, rekao lokalni komandant ustanika.
  • 11.11 – Pobunjenici tvrde da su zauzeli univerzitetski kompleks u Sirtu, odakle su Gadafijeve snage pružale najsnažniji otpor opsadi.

Pobunjenici „zaleću“ tenkove u barikade koje su oko položaja postavili Gadafijevi borci, u očajničkom pokušaju da ubrzaju tok bitke, kojoj se uprkos stravičnoj artiljerijskoj vatri, bombardovanju NATO i humanitarnoj katastrofi koja već nedeljama vlada u gradu, ne vidi kraj.

Ustanici, koji već više od mesec dana napadaju Gadafijeviv rodni grad, ostali su bez dobrih ideja kako da probiju linije odbrane i unište poslednji ozbiljni bastion otpora, pa su u poslednja 24 časa pokrenuli nekoliko acija, koje se bez preterane dileme mogu nazvati samoubilačkim.

U poslednjem od takvih napada, ustanici su prošle noći tenkom T-55 pokušali da probiju zid koji okružuje univerzitetski kompleks, nadajući se da će tone metala i eksploziva uspeti tamo gde sati bombardovanja nisu dali ozbiljniji rezultat. Napad nije uspeo.

Gadafijeve snage okružene su u centru grada i praktično nemaju nikakvu odstupnicu, pa je jasno da će borbe trajati sve dok pobunjenici ne poubijaju sve pripadnike „zelenih“ snaga.

Broj mrtvih na obe strane meri se stotinama, dok je praktično nemoguće proceniti koliko je civila stradalo u već gotovo 50 dana dugoj opsadi, ali su zvaničnici Crvenog krsta, koji su uspeli da stignu do bolnice, stanje u toj ustanovi opisali kao katastrofalno.

Bombardovanje grada je već odavno izgubilo svaki smisao, jer ustanici nasumice ispaljuju rakete ka zgradama u kojima se, kako veruju, nalaze protivnički snajperisti, pa Sirt sve više liči na Staljingrad. Posmatrači NATO tvrde da se oko 80 grada već nalazi pod kontrolom ustanika.

Ostavi poruku