Две украдене слике славног шпанског сликара Пабла Пикаса “Глава коња” и “Чаша и бокал”, које вреде више милиона долара, још нису у поседу српске полиције, сазнаје “Блиц”.

Нетачна вест о наводном откривању ових слика у Србији потекла је од швајцарског јавног тужиоца Шарла Феслера, који је своје податке базирао на истрази коју је спровео приватни детектив Ричард Елис. Елис је иначе некадашњи припадник Скотланд јарда, а сада директор “Арт менаџмент групе” која се бави проналажењем уметнина и културног блага широм света.

Он је пре две године објаснио да су лопови направили велики број грешака на основу којих је дошао до њих, али и да нису имали план шта ће да учине након крађе слика.

– Они немају купце нити план о томе како и коме да продају слике, па су зато оне и даље код њих. Пошто су слике идентификоване, вероватно неће моћи ни да их продају, а што дуже буду били принуђени да их чувају, то ће бити у већој опасности да буду ухапшени или да их неко оцинкари – изјавио је тада Елис.

Он је оценио и да је крадљивцима паметније да сами врате слике јер им тада следује блажа затворска казна.

Иако је Шарл Феслер, швајцарски јавни тужилац, синоћ саопштио да су оне пронађене у Србији, припадници МУП-а демантовали су те тврдње.

Извор: БЛИЦ

 

Ostavi poruku