Dve ukradene slike slavnog španskog slikara Pabla Pikasa “Glava konja” i “Čaša i bokal”, koje vrede više miliona dolara, još nisu u posedu srpske policije, saznaje “Blic”.

Netačna vest o navodnom otkrivanju ovih slika u Srbiji potekla je od švajcarskog javnog tužioca Šarla Feslera, koji je svoje podatke bazirao na istrazi koju je sproveo privatni detektiv Ričard Elis. Elis je inače nekadašnji pripadnik Skotland jarda, a sada direktor “Art menadžment grupe” koja se bavi pronalaženjem umetnina i kulturnog blaga širom sveta.

On je pre dve godine objasnio da su lopovi napravili veliki broj grešaka na osnovu kojih je došao do njih, ali i da nisu imali plan šta će da učine nakon krađe slika.

– Oni nemaju kupce niti plan o tome kako i kome da prodaju slike, pa su zato one i dalje kod njih. Pošto su slike identifikovane, verovatno neće moći ni da ih prodaju, a što duže budu bili prinuđeni da ih čuvaju, to će biti u većoj opasnosti da budu uhapšeni ili da ih neko ocinkari – izjavio je tada Elis.

On je ocenio i da je kradljivcima pametnije da sami vrate slike jer im tada sleduje blaža zatvorska kazna.

Iako je Šarl Fesler, švajcarski javni tužilac, sinoć saopštio da su one pronađene u Srbiji, pripadnici MUP-a demantovali su te tvrdnje.

Izvor: BLIC

 

Ostavi poruku