Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је данас нову цркву Покрова пресвете Богородице у Вишњку код Модриче.

Светој архијерејској литургији присуствовали су и владика зворничко-тузлански Василије, владика будимљанско-никшићки Јоаникије, владика моравички Антоније и више хиљада грађана из цијеле РС.

Освештању једне од највећих православних цркава у РС присуствовали су и Милорад Додик, предсједник РС, Александар Џомбић, премијер РС, министри у Влади РС, поједини чланови Савјета министара, начелници општина и велики број људи из политичког и друштвеног живота РС.

Након литургије и освећења храма Покрова пресвете Богородице, предсједник РС, највишим орденом РС на ленти, одликовао је патријарха Иринеја за рад и изузетне заслуге и немјерљив допринос у развијању и јачању свијести и духовног развоја српског народа у борби за слободу и независност.

Патријарх српски захвалио је предсједнику Милораду Додику и народу РС на додијељеном ордену и на ставовима које РС и њен предсједник имају према Косову и Метохији. Његова светост рекао је да оно што жели и Србији жели и РС.

„Срби на Косову живе у гету, гдје се живи без слободе. Има ли ишта прече од слободе? Наш народ на Косову нема ничега што припада једном народу. Условљавају нас уласком у Европу, па ми смо Европа од пре неколико стотина година. Када смо ми били Европа, Запад је био да не кажем ко“, нагласио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да „ако неко нас треба нека нас зову, не треба да трчимо“.

Током обраћања вјерницима патријарх српски Иринеј позвао је народ РС на мир, толеранцију и суживот са другима те да истраје у вјери и добру.

„Покажимо оно што је највредније у нашем животу и нашој историји, а то је љубав према свима. Зло се не може побиједити злом, само добрим се побјеђује зло“, казао је патријарх Иринеј и и позвао народ да своју вјеру чува и поштује, али и да поштује друге.

Патријарх је у обраћању вјерницима рекао да је српски народ пострадао много и да му је цијела историја страдалничка, али је нагласио да се народ у РС и Србији враћа Богу.

„Боље је да страдамо на путу божјем него да чинимо неправду другима“, истакао је патријарх Иринеј и додао да се радује изграђеном храму и окупљеном народу јер то је оно што Господ благосиља и због чега вриједи живјети.

Обраћајући се вјерницима патријарх је народу у аманет оставио борбу против бијеле куге јер то је најопаснија болест данашњице.

„С њом се морамо борити. Изборити се онако како је Господ Бог рекао, рађајте се и множите и напуните земљу. Нема веће радости и већега дара на овом свијету него бити саучесник у рађању и стварању новога живота“, казао је патријарх Иринеј и додао да нема већег злочина него када родитељи убију нерођену дјецу.

Патријарх је позвао народ да се сваке недјеље и празника окупе око храмова те да воле своју отаџбину, а зажелио је све најбоље и Србији и РС.

Такође, позвао је народ да с представнцима народа сарађује у највећој мјери јер сарадња народа и оних који воде народ доводи до рјешавања свих горућих проблема.

Владика Василије обраћајући се вјерницима рекао је да се моле Богу да завлада мир и да једни са другима живимо у слози и миру.

„Јер ако мали народи не живе у слози, велике аждаје овога свијета ће нас прогутати. Без обзира на све страхоте које је овај народ претрпио будимо сејачи мира и љубави“, казао је Василије.

Додик је обраћајући се окупљеном народу рекао да је РС трајно мјесто.

„Не желимо зло било коме, али исто тако не желимо да га доживљавамо од других“, истакао је предсједник РС.

Он је нагласио да је долазак патријарха у РС велики празник за све и да је однос РС према Српској православној цркви један од важних елемената националног идентитета те да на најбољи могући начин пропагирамо политику мира и љубави.

„У БиХ имамо неразумјевање и данас морамо да им кажемо да имамо одлуку у својим рукама и да им кажемо да је наша одлука, наша одлука. Данас морамо да им јесно кажемо да РС зависи од нас, а не од Сарајева“, казао је Додик и додао да је вјера и љубав коју ширимо и која нас окупља на овај начин најбоља гаранција.

Он је окупљенима обећао да ће РС наставити да гради своју самобитност и своју самоодлучивост и да ће бити трајно мјесто за све људе који желе да живе овдје.

„РС заједно са СПЦ жели да промовише нови пројекат и нове програме градећи у оквиру цркве обданишта, гимназије и старачке домове, што ћемо и ми у власти сигурно подржати“, поручио је Додик.

Џомбић је истакао да су мир и традиција и поштивање једини пут једног народа те да ће РС градити храмове и његовати сарадњу са Српском православном црквом и другим вјерским заједницама.

Иначе, градња храма у Вишњику почела је 25. августа 2005. године, а 14. септембра исте године освештани су темељи. Вишњик има 2.000 становника, већином избјеглица након посљедњег рата.

Кумови храма

Након јавног надметања, односно лицитације за кума храма Покрова пресвете Богородице проглашен је Коста Илић, родом из Јасенице код Тузле. Кумство је Илића „коштало“ 40.000 КМ.

За кума крстова, такође послије јавног надметања проглашена су браћа Симо и Стево Новаковић из Скугрића код Модриче, док је за кума иконостаса изабран Здравко Шарчевић из Ботајица код Модриче.

  • 52 метра висок звоник храма
  • 26 метара дугачак
  • 14 матара широк
  • 5 купола на храму

Ostavi poruku