Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas novu crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Višnjku kod Modriče.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, vladika moravički Antonije i više hiljada građana iz cijele RS.

Osveštanju jedne od najvećih pravoslavnih crkava u RS prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, premijer RS, ministri u Vladi RS, pojedini članovi Savjeta ministara, načelnici opština i veliki broj ljudi iz političkog i društvenog života RS.

Nakon liturgije i osvećenja hrama Pokrova presvete Bogorodice, predsjednik RS, najvišim ordenom RS na lenti, odlikovao je patrijarha Irineja za rad i izuzetne zasluge i nemjerljiv doprinos u razvijanju i jačanju svijesti i duhovnog razvoja srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost.

Patrijarh srpski zahvalio je predsjedniku Miloradu Dodiku i narodu RS na dodijeljenom ordenu i na stavovima koje RS i njen predsjednik imaju prema Kosovu i Metohiji. Njegova svetost rekao je da ono što želi i Srbiji želi i RS.

„Srbi na Kosovu žive u getu, gdje se živi bez slobode. Ima li išta preče od slobode? Naš narod na Kosovu nema ničega što pripada jednom narodu. Uslovljavaju nas ulaskom u Evropu, pa mi smo Evropa od pre nekoliko stotina godina. Kada smo mi bili Evropa, Zapad je bio da ne kažem ko“, naglasio je patrijarh Irinej.

On je istakao da „ako neko nas treba neka nas zovu, ne treba da trčimo“.

Tokom obraćanja vjernicima patrijarh srpski Irinej pozvao je narod RS na mir, toleranciju i suživot sa drugima te da istraje u vjeri i dobru.

„Pokažimo ono što je najvrednije u našem životu i našoj istoriji, a to je ljubav prema svima. Zlo se ne može pobijediti zlom, samo dobrim se pobjeđuje zlo“, kazao je patrijarh Irinej i i pozvao narod da svoju vjeru čuva i poštuje, ali i da poštuje druge.

Patrijarh je u obraćanju vjernicima rekao da je srpski narod postradao mnogo i da mu je cijela istorija stradalnička, ali je naglasio da se narod u RS i Srbiji vraća Bogu.

„Bolje je da stradamo na putu božjem nego da činimo nepravdu drugima“, istakao je patrijarh Irinej i dodao da se raduje izgrađenom hramu i okupljenom narodu jer to je ono što Gospod blagosilja i zbog čega vrijedi živjeti.

Obraćajući se vjernicima patrijarh je narodu u amanet ostavio borbu protiv bijele kuge jer to je najopasnija bolest današnjice.

„S njom se moramo boriti. Izboriti se onako kako je Gospod Bog rekao, rađajte se i množite i napunite zemlju. Nema veće radosti i većega dara na ovom svijetu nego biti saučesnik u rađanju i stvaranju novoga života“, kazao je patrijarh Irinej i dodao da nema većeg zločina nego kada roditelji ubiju nerođenu djecu.

Patrijarh je pozvao narod da se svake nedjelje i praznika okupe oko hramova te da vole svoju otadžbinu, a zaželio je sve najbolje i Srbiji i RS.

Takođe, pozvao je narod da s predstavncima naroda sarađuje u najvećoj mjeri jer saradnja naroda i onih koji vode narod dovodi do rješavanja svih gorućih problema.

Vladika Vasilije obraćajući se vjernicima rekao je da se mole Bogu da zavlada mir i da jedni sa drugima živimo u slozi i miru.

„Jer ako mali narodi ne žive u slozi, velike aždaje ovoga svijeta će nas progutati. Bez obzira na sve strahote koje je ovaj narod pretrpio budimo sejači mira i ljubavi“, kazao je Vasilije.

Dodik je obraćajući se okupljenom narodu rekao da je RS trajno mjesto.

„Ne želimo zlo bilo kome, ali isto tako ne želimo da ga doživljavamo od drugih“, istakao je predsjednik RS.

On je naglasio da je dolazak patrijarha u RS veliki praznik za sve i da je odnos RS prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi jedan od važnih elemenata nacionalnog identiteta te da na najbolji mogući način propagiramo politiku mira i ljubavi.

„U BiH imamo nerazumjevanje i danas moramo da im kažemo da imamo odluku u svojim rukama i da im kažemo da je naša odluka, naša odluka. Danas moramo da im jesno kažemo da RS zavisi od nas, a ne od Sarajeva“, kazao je Dodik i dodao da je vjera i ljubav koju širimo i koja nas okuplja na ovaj način najbolja garancija.

On je okupljenima obećao da će RS nastaviti da gradi svoju samobitnost i svoju samoodlučivost i da će biti trajno mjesto za sve ljude koji žele da žive ovdje.

„RS zajedno sa SPC želi da promoviše novi projekat i nove programe gradeći u okviru crkve obdaništa, gimnazije i staračke domove, što ćemo i mi u vlasti sigurno podržati“, poručio je Dodik.

Džombić je istakao da su mir i tradicija i poštivanje jedini put jednog naroda te da će RS graditi hramove i njegovati saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim vjerskim zajednicama.

Inače, gradnja hrama u Višnjiku počela je 25. avgusta 2005. godine, a 14. septembra iste godine osveštani su temelji. Višnjik ima 2.000 stanovnika, većinom izbjeglica nakon posljednjeg rata.

Kumovi hrama

Nakon javnog nadmetanja, odnosno licitacije za kuma hrama Pokrova presvete Bogorodice proglašen je Kosta Ilić, rodom iz Jasenice kod Tuzle. Kumstvo je Ilića „koštalo“ 40.000 KM.

Za kuma krstova, takođe poslije javnog nadmetanja proglašena su braća Simo i Stevo Novaković iz Skugrića kod Modriče, dok je za kuma ikonostasa izabran Zdravko Šarčević iz Botajica kod Modriče.

  • 52 metra visok zvonik hrama
  • 26 metara dugačak
  • 14 matara širok
  • 5 kupola na hramu

Ostavi poruku