Reditelj Emir Kusturica smatra da se vredi boriti za Kosovo i pri tom ne tražiti definitivno rešenje, jer je ono nemoguće.

„Nekako mi se čini da, koliko god teritorijalno potrošeno, toliko vredi da se borimo za to (Kosovo) i da ne tražimo, jer ono je nemoguće, definitivno rešenje. Da li bi bilo valjano da se podelimo, da li bi bilo bolje da učinimo nešto što u rukama svetskih moćnika stoji kao ideja, to ne znam“, rekao je proslavljeni srpski reditelj u intervjuu „Politici“.

Kusturica smatra da se za Kosovo treba boriti zato što je pitanje mitologije ključno pitanje opstanka jednog naroda.

„Mitološka dimenzija Holivuda je, zapravo, nivo koji obezbedjuje i taj simbolički nivo američke nacije, tako da je Kosovo nešto čega se ne treba odricati nikada i ni po koju cenu“, objasnio je reditelj.

On je dodao da je „teško biti pametan, pa jedno krajnje zamršeno svetsko stanje koje se projektuje preko Kosova rešiti, jer se geostrateški ciljevi ostvaruju preko Kosova i naših leđa“.

„Teško je sada biti pametan pa reći šta treba da se uradi“, dodao je Kusturica.
Na pitanje da li će se odazvati popisu stanovništva Kusturica je odgovgorio:“Naravno da hoću“.

„Kada sam se ja upisivao u Srbe neke su ispisali, ali im nisu trelefonirali i to javili“, rekao je on.

Na pitanje o Evropi i EU, poznati reditelj je rekao da je on, što se njega tiče Evropljanin, ali da postoji problem u njegovom shvatanju Evrope.

To što su Rumunija i Bugarska postale članice EU pre Srbije i Hrvatske kaže da ga navodi na razmišljanje da je to više geostrateško, odnosno vojno pitanje, nego ono čemu se mi nadamo.

„Ne mislim da iko pametan može da bude protiv evropskih fondova i činjenice da smo mi u tom sistemu. Ali sumnjam u čistotu ideje upravo zato što su Rumunija i Bugarska, koje su na Crnom moru, postale clanice EU, a mislim da one ni po čemu nisu više Evropa nego što smo mi“, rekao je Kusturica.

Izvor: BLIC

 

Ostavi poruku