Редитељ Емир Кустурица сматра да се вреди борити за Косово и при том не тражити дефинитивно решење, јер је оно немогуће.

„Некако ми се чини да, колико год територијално потрошено, толико вреди да се боримо за то (Косово) и да не тражимо, јер оно је немогуће, дефинитивно решење. Да ли би било ваљано да се поделимо, да ли би било боље да учинимо нешто што у рукама светских моћника стоји као идеја, то не знам“, рекао је прослављени српски редитељ у интервјуу „Политици“.

Кустурица сматра да се за Косово треба борити зато што је питање митологије кључно питање опстанка једног народа.

„Митолошка димензија Холивуда је, заправо, ниво који обезбедјује и тај симболички ниво америчке нације, тако да је Косово нешто чега се не треба одрицати никада и ни по коју цену“, објаснио је редитељ.

Он је додао да је „тешко бити паметан, па једно крајње замршено светско стање које се пројектује преко Косова решити, јер се геостратешки циљеви остварују преко Косова и наших леђа“.

„Тешко је сада бити паметан па рећи шта треба да се уради“, додао је Кустурица.
На питање да ли ће се одазвати попису становништва Кустурица је одговгорио:“Наравно да хоћу“.

„Када сам се ја уписивао у Србе неке су исписали, али им нису трелефонирали и то јавили“, рекао је он.

На питање о Европи и ЕУ, познати редитељ је рекао да је он, што се њега тиче Европљанин, али да постоји проблем у његовом схватању Европе.

То што су Румунија и Бугарска постале чланице ЕУ пре Србије и Хрватске каже да га наводи на размишљање да је то више геостратешко, односно војно питање, него оно чему се ми надамо.

„Не мислим да ико паметан може да буде против европских фондова и чињенице да смо ми у том систему. Али сумњам у чистоту идеје управо зато што су Румунија и Бугарска, које су на Црном мору, постале цланице ЕУ, а мислим да оне ни по чему нису више Европа него што смо ми“, рекао је Кустурица.

Извор: БЛИЦ

 

Ostavi poruku