Главни помоћник врховног вође Ирана, генерал потпуковник Јахија Рахим-Сафави, поручио је Турској да мора радикално да промијени своју политику према Сирији, одбрамбеном штиту НАТО и промовисању муслиманског секуларизма у арапском свијету или ће се суочити са проблемима у односу према свом и сусједним народима.

У интервјуу за новинску агенцију Мехр он је позив турског премијера Тајипа Ердоана арапским земљама да усвоје турски систем демократије описао као „неочекиван и незамислив“.

„Понашање турских државника према Сирији и Ирану је погрешно и вјерујем да оно служи интересима САД“, рекао је Сафави.

Он је додао да ако се Турска не дистанцира од оваквог неконвенционалног политичког понашања, против ње ће се окренути и турски народ и сусједне земље као што су Сирија, Ирак и Иран.

„Мислим да Турци иду погрешним путем. Може се десити да су им тај пут утрли Американци“, рекао је Рахим-Сафави.

Он је додао да су Турци до сада начинили неколико стратешких грешки.

„Једна је Ердоанова посјета Египту и представљање секуларног модела у тој земљи. То је неочекивано и незамисливо, јер су Египћани муслимани“, рекао је он.

Сафави је рекао да су трговинске везе са Турском, која је увозник иранског гаса и извозник великог броја производа, у опасности уколико Анкара не промијени тактику.

„Ако турски политички лидери не промијене спољну политику и не промијене везе са Ираном, у смислу да оне буду јасније, сусрешће се са проблемима. Ако, како тврде, желе да повећају вриједност уговора са Ираном на 20 милијарди долара, онда ће морати да удовоље Ирану“, рекао је он.

Турска и Иран, два главна сусједа на Блиском истоку које нису арапске земље, покушавају да повећају утицај у арапском свијету, који се суочава са највећим промјенама од пада Отоманског царства.

Техеран је оптужио Ердоана да служи америчким интересима противљењем политици пооштрених мјера сиријског предсједника Башара ал Асада против демонстраната и пристанком да распореди ракетни систем одбране НАТО.

Док је Техеран апеловао на свог савезника Сирију да слуша легитимне захтјеве свог народа, Ердоан је предвидио да ће Асад бити смијењен прије или касније и спреман је да уведе санкције Дамаску упркос уложеном вету Русије и Кине на акцију УН.

Међутим, одлука Турске да распореди НАТО систем за рано упозорење на ракетни напад највише је наљутила Техеран који то види као америчку завјеру да заштити Израел.

Врховни вођа Ирана, ајатолах Али Каменеи, описао је „арапско прољеће“ као „исламско буђење“, предвиђајући да ће народи на Блиском истоку који су збацили диктаторске режиме, које је помагао Запад, слиједити пут Ирана након Исламске револуције 1979. године.

Аналитичари кажу да су устанци у арапским земљама већином секуларне природе.

Ердоаново заговарање секуларне муслиманске демократије, коју је представио током посјета Египту, Тунису и Либији прошлог мјесеца, далеко од поруке коју Иран жели да пренесе у региону.

Извор: СРНА

Ostavi poruku