Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је на данашњем састанку са предсједницима српских општина на сјеверу Космета и начелником Косовско-митровичког округа Раденком Недељковићем договорено да дијалог треба наставити и са њиме рјешавати све проблеме који постоје на Космету.

Поновивши да „дијалог нема алтернативу и да треба што пре да буде настављен“, Богдановић је рекао новинарима у Звечану да је постојећа ситуација на сјеверу Косова неприхватљива за све, апелујући на смирење и уздржаност.

Он је додао да је састанка протекао у „врло конструктивној атмосфери“, али да ће резултати разговора бити познати тек за неколико дана, након посјете посредника ЕУ Роберта Купера Приштини.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић рекао је Срни да Срби не одустају од мирног изражавања воље и неприхватања косовске независности, одбијајући да изнесе детаље сусрета са Богдановићем.

„Све је рекао министар Богдановић. Нема више шта да се дода“, рекао је Недељковић.

Предсједник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић рекао је Срни да Срби на барикадама очекују да Влада Србије истраје на обећањима која су у њено име дали шеф преговарачког тима Београда са Приштином Борислав Стефановић и министар Богдановић.

„Срби са сјевера Косова никада неће прихватити косовску независност и успостављање власти косовских институција на северу покрајине“, поручио је Добрић.

Незванично се сазнаје да је Богдановић покушао да убиједи предсједнике српских општина на сјеверу Космета да сваки на својој територији издејствује уклањање барикада, што су они одбили тражећи да се сјевер Косова очува у саставу уставног и правног поретка Србије.

Састанак у Звечану праћен је јаким мјерама обезбјеђења.

Ostavi poruku