Dva muškarca uhapšena su na sjeverozapadu Poljske zbog sumnje da su odgovorni za seriju nedavnih bombaških napada u prodavnicama švedske kompanije IKEA u Evropi, saopštila je danas policija.

Pripadnici Centralnog istražnog biroa priveli su na saslušanje Adama K. i Mikolaja G, starosti 39 godina, koji se smatraju odgovornim za seriju eksplozija u Evropi, navedeno je u saopštenju.

„Cilj njihove kriminalne akcije bio je da dobiju otkupninu od šest miliona evra od lanca IKEA“, prenijela je agencija AFP.

Adam K. je bivši menadžer koji je radio u nekoliko velikih korporacija, tečno govori četiri jezika i posjeduje tehničke i kompjuterske veštine.

Mikolaj G. ima policijski dosije zbog trgovine narkoticima, saopštila je policija.

Njih dvojica su u periodu od maja do septembra u Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Njemačkoj i Češkoj podmetnuli bombe u prodavnicama namještaja IKEA.

„U početku, svaki od ovih incidenata nezavisno je istraživan u svakoj državi. Informacije koje je prikupio Centralni istražni biro omogućile su nam da utvrdimo da se odgovorni nalaze u Poljskoj i da su svoje zahtjeve za novac slali na različitim jezicima iz te zemlje“, navela je policija.

Dvojica uhapšenih su okrivljeni za „ugrožavanje života i zdravlja mnogo ljudi“, za šta bi, ako budu osuđeni, mogli da dobiju kaznu do 10 godina zatvora.

 

 

 

Ostavi poruku