Два мушкарца ухапшена су на сјеверозападу Пољске због сумње да су одговорни за серију недавних бомбашких напада у продавницама шведске компаније ИКЕА у Европи, саопштила је данас полиција.

Припадници Централног истражног бироа привели су на саслушање Адама К. и Миколаја Г, старости 39 година, који се сматрају одговорним за серију експлозија у Европи, наведено је у саопштењу.

„Циљ њихове криминалне акције био је да добију откупнину од шест милиона евра од ланца ИКЕА“, пренијела је агенција АФП.

Адам К. је бивши менаџер који је радио у неколико великих корпорација, течно говори четири језика и посједује техничке и компјутерске вештине.

Миколај Г. има полицијски досије због трговине наркотицима, саопштила је полиција.

Њих двојица су у периоду од маја до септембра у Белгији, Француској, Холандији, Њемачкој и Чешкој подметнули бомбе у продавницама намјештаја ИКЕА.

„У почетку, сваки од ових инцидената независно је истраживан у свакој држави. Информације које је прикупио Централни истражни биро омогућиле су нам да утврдимо да се одговорни налазе у Пољској и да су своје захтјеве за новац слали на различитим језицима из те земље“, навела је полиција.

Двојица ухапшених су окривљени за „угрожавање живота и здравља много људи“, за шта би, ако буду осуђени, могли да добију казну до 10 година затвора.

 

 

 

Ostavi poruku