Тужилаштво БиХ позвало је бившег истражиоца Aгенције за истраге и заштиту (SIPA), а сада инспектора Дирекције за координацију полицијских тијела Бајру Куловца, да 11. октобра да изјаву поводом тврдњи свједока оптужбе у „случају Кравица“ да им је пријетио и под силом узимао изјаве, сазнаје „Глас Српске“.

У Тужилаштву БиХ у петак нам нису одговорили на питање да ли ће Куловац бити саслушан због изнуђивања изјава свједока.

Aко се Куловац одазове позиву и буде саслушан, то би значило да је истрага отворена, те би он у том случају могао бити суспендован у Дирекцији, гдје ради као инспектор за анализе.

SIPA је, поступајући по захтјеву Тужилаштва БиХ од 13. јануара, покренула истрагу о наводима да су њени истражиоци, ангажовани на истраживању ратних злочина, међу којима је и Бајро Куловац, пријетили и под силом узимали изјаве од свједока у „случају Кравица“.

– Све информације до којих се дошло достављене су подносиоцу захтјева – Тужилаштву БиХ – рекла је портпарол SIPA Жељка Кујунџија.

У Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ „Гласу Српске“ су рекли да је Бајро Куловац, заједно са осталим радницима SIPA, у складу са Одлуком Савјета министара БиХ од 1. јануара ове године, прешао у Дирекцију.

На питање да ли је Куловац приликом запошљавања у Дирекцију провјераван, те да ли знају да SIPA води истрагу, у Дирекцији су рекли да све провјеравају.

У писму „Гласу Српске“ Миленко Трифуновић и друга осуђена лица у „предмету Кравица“, који су на издржавању казне у Казнено-поправном заводу Фоча, написали су да је осуђујућа пресуда донесена на основу изјава изнуђених пријетњама истражилаца SIPA и Тужилаштва БиХ од свједока оптужбе.

Свједоци оптужбе и сами су на Суду БиХ признали да су били малтретирани и изманипулисани, да су им изјаве дописиване и преправљане. Казали су да су главни протагонисти „утјеривања лажне истине“ били истражилац SIPA Бајро Куловац и тужилац Тужилаштва БиХ Ибро Булић, те страни тужилац Кваи Хог Ип.

Укупно 17 свједока на главном претресу признало је да су приликом давања изјава били под притиском, уцјењивани и оптуживани. Од њих 11 изјаве је узимао Куловац.

Један од свједока Тужилаштва у „предмету Кравица“, Никола Милаковић јуче је „Гласу Српске“ потврдио све наводе о притисцима и измјенама изјава које је изнио и у Суду БиХ.

– Истражиоци SIPA моју изјаву су неколико пута преправљали, ја нисам желио да то потпишем и стално сам им враћао, на крају када смо се усагласили, ја сам потписао. Aли у Суду се опет појавила друга изјава у којој је било оно што никада нисам рекао – истакао је Милаковић.

Сјећа се да је приликом испитивања у једном тренутку дошло до свађе између њега и истражиоца SIPA.

– Рекао сам да нећу више да одговарам и да ћу све рећи на суду, на шта ми је један од њих одговорио да је он и судија и све и да има да одговорим – прича Милаковић.

Додао је да су његову изјаву окретали „како њима годи, да има сасвим други смисао“.

– Они су тражили да причам шта им треба, а не истину – казао је Милаковић и додао да су касније услиједиле и пријетње када је дошао у Тужилаштво на саслушање.

– Тада су нас затворили у неки подрум, говорили нам да лажемо и да потврдимо изјаве које смо дали SIPA, да ћемо одговарати, да ћемо бити притворени – истакао је Милаковић.

Изјаве свједока

Томислав ДУКИЋ:

На припреми код тужиоца Ибре Булића рекао сам да имам примједби на један одломак изјаве, а он се односи на догађаје од 14. јула 1995. године и на околности кога сам и када тог дана видио на подручју од Братунца до Коњевић Поља, односно на релацији Кравице.

Суд БиХ, 19. јул 2006., аудио-снимак, вријеме 01:34:00 и 01:40:30.

Небојша ЈAНКОВИЋ:

Саслушање није било фер-плеј. Нерегуларности је било приликом саслушања од стране SIPA, а на потпис изјаве су ме принудили инспектори. У изјави нису моје ријечи, то су они написали.

Суд БиХ, 21. јул 2006., аудио-снимак, вријеме 02:33:30.

Ostavi poruku