Tužilaštvo BiH pozvalo je bivšeg istražioca Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a sada inspektora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bajru Kulovca, da 11. oktobra da izjavu povodom tvrdnji svjedoka optužbe u „slučaju Kravica“ da im je prijetio i pod silom uzimao izjave, saznaje „Glas Srpske“.

U Tužilaštvu BiH u petak nam nisu odgovorili na pitanje da li će Kulovac biti saslušan zbog iznuđivanja izjava svjedoka.

Ako se Kulovac odazove pozivu i bude saslušan, to bi značilo da je istraga otvorena, te bi on u tom slučaju mogao biti suspendovan u Direkciji, gdje radi kao inspektor za analize.

SIPA je, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH od 13. januara, pokrenula istragu o navodima da su njeni istražioci, angažovani na istraživanju ratnih zločina, među kojima je i Bajro Kulovac, prijetili i pod silom uzimali izjave od svjedoka u „slučaju Kravica“.

– Sve informacije do kojih se došlo dostavljene su podnosiocu zahtjeva – Tužilaštvu BiH – rekla je portparol SIPA Željka Kujundžija.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH „Glasu Srpske“ su rekli da je Bajro Kulovac, zajedno sa ostalim radnicima SIPA, u skladu sa Odlukom Savjeta ministara BiH od 1. januara ove godine, prešao u Direkciju.

Na pitanje da li je Kulovac prilikom zapošljavanja u Direkciju provjeravan, te da li znaju da SIPA vodi istragu, u Direkciji su rekli da sve provjeravaju.

U pismu „Glasu Srpske“ Milenko Trifunović i druga osuđena lica u „predmetu Kravica“, koji su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča, napisali su da je osuđujuća presuda donesena na osnovu izjava iznuđenih prijetnjama istražilaca SIPA i Tužilaštva BiH od svjedoka optužbe.

Svjedoci optužbe i sami su na Sudu BiH priznali da su bili maltretirani i izmanipulisani, da su im izjave dopisivane i prepravljane. Kazali su da su glavni protagonisti „utjerivanja lažne istine“ bili istražilac SIPA Bajro Kulovac i tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić, te strani tužilac Kvai Hog Ip.

Ukupno 17 svjedoka na glavnom pretresu priznalo je da su prilikom davanja izjava bili pod pritiskom, ucjenjivani i optuživani. Od njih 11 izjave je uzimao Kulovac.

Jedan od svjedoka Tužilaštva u „predmetu Kravica“, Nikola Milaković juče je „Glasu Srpske“ potvrdio sve navode o pritiscima i izmjenama izjava koje je iznio i u Sudu BiH.

– Istražioci SIPA moju izjavu su nekoliko puta prepravljali, ja nisam želio da to potpišem i stalno sam im vraćao, na kraju kada smo se usaglasili, ja sam potpisao. Ali u Sudu se opet pojavila druga izjava u kojoj je bilo ono što nikada nisam rekao – istakao je Milaković.

Sjeća se da je prilikom ispitivanja u jednom trenutku došlo do svađe između njega i istražioca SIPA.

– Rekao sam da neću više da odgovaram i da ću sve reći na sudu, na šta mi je jedan od njih odgovorio da je on i sudija i sve i da ima da odgovorim – priča Milaković.

Dodao je da su njegovu izjavu okretali „kako njima godi, da ima sasvim drugi smisao“.

– Oni su tražili da pričam šta im treba, a ne istinu – kazao je Milaković i dodao da su kasnije uslijedile i prijetnje kada je došao u Tužilaštvo na saslušanje.

– Tada su nas zatvorili u neki podrum, govorili nam da lažemo i da potvrdimo izjave koje smo dali SIPA, da ćemo odgovarati, da ćemo biti pritvoreni – istakao je Milaković.

Izjave svjedoka

Tomislav DUKIĆ:

Na pripremi kod tužioca Ibre Bulića rekao sam da imam primjedbi na jedan odlomak izjave, a on se odnosi na događaje od 14. jula 1995. godine i na okolnosti koga sam i kada tog dana vidio na području od Bratunca do Konjević Polja, odnosno na relaciji Kravice.

Sud BiH, 19. jul 2006., audio-snimak, vrijeme 01:34:00 i 01:40:30.

Nebojša JANKOVIĆ:

Saslušanje nije bilo fer-plej. Neregularnosti je bilo prilikom saslušanja od strane SIPA, a na potpis izjave su me prinudili inspektori. U izjavi nisu moje riječi, to su oni napisali.

Sud BiH, 21. jul 2006., audio-snimak, vrijeme 02:33:30.

Ostavi poruku