Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Fikreta Planinčića zvanog Taci (51), Rasima Lišančića (66) i Seada Menzila (47) iz Kotor Varoši koji se terete za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u kotorvaroškom selu Serdari 1992. godine, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, zajedno sa drugim licima, 17. septembra 1992. godine učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Serdari, koje se nalazilo izvan zone ratnih dejstava, prilikom kojeg je ubijeno 16 civila starosti između četiri i 60 godina.

U napadu je više lica ranjeno, među kojima i jedna žena u visokom stepenu trudnoće, a jedna osoba ženskog pola prisilno je odvedena u zatočeništvo na drugoj lokaciji, gdje je protivzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

U optužnici se navodi da je napad, u kojem je učestovalo više od 20 pripadnika Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, uključujući i optužene, izvršen u jutarnjim satima, kada se najveći broj civila nalazio na spavanju, te da su optuženi znali da su u selu civili.

Civili su usmrćeni hicima iz vatrenog oružja i bacanjem ručnih bombi, a nakon napada imovina je paljena i uništavana.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba učestvovali u napadu na civilno stanovništvo i objekte, te da je napad imao za posljedicu smrt, teške tjelesne povrede civila i uništavanje imovine, čime su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sva trojica optuženih su u pritvoru, a optužnica protiv njih proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku