Представници Уније малинара, који су протествовали испред Владе, разишли су се нешто пре 14 сати јер су добили обавештење да ће их сутра примити заменик премијера Србије Ивица Дачић.

Око пет стотина малинара из западне Србије окупило се испред зграде владе у центру Београда, захтевајући већу откупну цену малина. Малинари су, од 12 сати, блокирали трамвајске шине у Немањиној улици, као и саобраћајну траку у смеру од Железничке станице ка Славији. Супротна трака је слободна за пролаз возила.

Малинари захтевају да садашња откупна цена од 85 до 95 динара по килограму буде повећана на 100 динара, и да субвенције за извоз буду 26 динара. Министарство пољопривреде је одбацило захтев малинара за субвенције, наводећи да је он нереалан и да за њега нема новца.

Председник Уније произвођача малине Драгиша Терзић изјавио је новинарима да су организатори скупа пријавили миран протест од 12 до 15 сати и очекују да их до тада прими неко из Владе Србије, и поменуо министра Душана Петровића и премијера Мирка Цветковића.

Терзић је рекао да ће малинири, уколико их нико од званичника не прими, оставити своје захтеве на пријавници Владе и протест окончати у договорено време. Произвођачи малине неће одустати од својих захтева, поручио је председник Уније произвођача, наводећи да ће у наредним данима на седници Скупштина уније бити одлучено о даљим потезима.

Генерални секретар Уније малинара Александар Митровић је истакао како очекују „брз и аргументован одговор Владе“ на њихове захтеве. Он је навео да постоји спремност малинара, уколико тренутно нема новца за исплату на основу захтеване цене и субвенција, да се то учини најдаље до марта 2012. године.

Малинаре из западне Србије подржали су и представници Асоцијације пољопривредника Србије, као и појединих удружења виноградара, сточара, повртара и воћара. Присустни су пољопривредници из Прибоја, Ариља, Бајине Баште, Александровца, Косјерића и још неких места.

Државни секретар у министарству пољопривреде Милош Миловановић рекао је јутрос да том министарству није стигао никака захтев за разговоре и да је питање ко су уопште људи који дана долазе у Београд.

„Дијалог постоји већ више од три месеца, не само са произвођачима малина из једног краја већ са произвођачима из целе Србије, али ми немамо ниједан захтев за састанак данас“, рекао је Миловановић у Дневнику РТС-а.

Ostavi poruku