Naslovna Svijet Krvavi petak u Libiji

Krvavi petak u Libiji

0

Ulične borbe u rodnom gradu Moamera Gadafija. Borbe se vode u univerzitetskom kompleksu nadomak centra Sirta. Pobunjenici pretrpeli velike gubitke u današnjoj ofanzivi.

  • 22.50 – Amerikanci tvrde da pobunjenici kontrolišu oko 80 odsto teritorije grada Sirt. Pobunjenici očekuju da će otpor Gadafijevih snaga uskoro biti slomljen.
  • 22.10 – Helikopteri NATO napadaju položaje Gadafijevih snaga u Sirtu i okolini. Broj žrtava na obe strane i dalje raste.
  • 20.31 – Krvavi petak u ofantivi na Sirt. 30 ustanika poginulo, oko 300 ranjeno.
  • 16.01 – Najmanje 22 ustanika poginula, dok je 146 ranjeno u današnjem napadu na Sirt.
  • 14.00 – U gradu se nalazi još oko 2.000 Gadafijevih boraca.
  • 13.02 – Od jutros u borbama oko Sirta poginulo deset pobunjenika.

Borbe u Sirtu su se rasplamsale, posle iznenadnog napada Gadafijevih snaga koje su uspele da potisnu pobunjenike nekoliko stotina metara, što je komandante opsade navelo da pokrenu još jedan masovni udar i pokušaju da reše bitku za Sirt.

Komandanti ustanika tvrde da je cilj operacije da grad zauzmu već do kraja dana, ali imajući u vidu razvoj situacije na ulicama Sirta, teško je poverovati da će se Gadafijeve snage iznenada predati.

Uz podršku artiljerije i napade aviona NATO-a, ustanici su na liniju fronta udarili tenkovima, dok na sve strane odjekuju eksplozije u napadu koji je opisan kao najžešći u dugoj opsadi grada koja traje već više od mesec dana.

Napad je počeo u zoru, baražnom vatrom artiljerije i višecevnih raketnih bacača, koji su više od sat vremena zasipali Sirt projektilima. Pobunjenici su, možda prvi put od početka opsade, gađali konkretne mete.

U plamenu je na desetine zgrada, a pobunjenici su posle žestokih borbi uspeli da preuzmu kontrolu nad tri stambena naselja, ali je još uvek teško proceniti kada bi se bitka mogla okončati, jer Gadafijeve snage pružaju neočekivano žestok otpor.

Teško je, međutim, proceniti gubitke dve strane, ali iz grada, gotovo neprestano, stižu vozila hitne pomoći, dok o civilima, čini se, više niko i ne vodi računa.

 

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version