Уличне борбе у родном граду Моамера Гадафија. Борбе се воде у универзитетском комплексу надомак центра Сирта. Побуњеници претрпели велике губитке у данашњој офанзиви.

  • 22.50 – Американци тврде да побуњеници контролишу око 80 одсто територије града Сирт. Побуњеници очекују да ће отпор Гадафијевих снага ускоро бити сломљен.
  • 22.10 – Хеликоптери НАТО нападају положаје Гадафијевих снага у Сирту и околини. Број жртава на обе стране и даље расте.
  • 20.31 – Крвави петак у офантиви на Сирт. 30 устаника погинуло, око 300 рањено.
  • 16.01 – Најмање 22 устаника погинула, док је 146 рањено у данашњем нападу на Сирт.
  • 14.00 – У граду се налази још око 2.000 Гадафијевих бораца.
  • 13.02 – Од јутрос у борбама око Сирта погинуло десет побуњеника.

Борбе у Сирту су се распламсале, после изненадног напада Гадафијевих снага које су успеле да потисну побуњенике неколико стотина метара, што је команданте опсаде навело да покрену још један масовни удар и покушају да реше битку за Сирт.

Команданти устаника тврде да је циљ операције да град заузму већ до краја дана, али имајући у виду развој ситуације на улицама Сирта, тешко је поверовати да ће се Гадафијеве снаге изненада предати.

Уз подршку артиљерије и нападе авиона НАТО-а, устаници су на линију фронта ударили тенковима, док на све стране одјекују експлозије у нападу који је описан као најжешћи у дугој опсади града која траје већ више од месец дана.

Напад је почео у зору, баражном ватром артиљерије и вишецевних ракетних бацача, који су више од сат времена засипали Сирт пројектилима. Побуњеници су, можда први пут од почетка опсаде, гађали конкретне мете.

У пламену је на десетине зграда, а побуњеници су после жестоких борби успели да преузму контролу над три стамбена насеља, али је још увек тешко проценити када би се битка могла окончати, јер Гадафијеве снаге пружају неочекивано жесток отпор.

Тешко је, међутим, проценити губитке две стране, али из града, готово непрестано, стижу возила хитне помоћи, док о цивилима, чини се, више нико и не води рачуна.

 

Ostavi poruku