Хрватска данас обиљежава Дан независности сјећајући се 8. октобра 1991. године када је Хрватски сабор једногласно донио одлуку о раскиду свих државноправних веза са СФРЈ.

Поводом празника, делегације које је водио предсједник Иво Јосиповић, премијерка Јадранка Косор и потпредсједник Сабора Владимир Шекс положиле су вијенце на споменике жртвама, погинулим војницима и на гроб хрватског предсједника Фрање Туђмана, на централном загребачком гробљу Мирогој. Јосиповић је положио вијенац и на гроб народних хероја, те на гроб Ивице Рачана, хрватског премијера од 2000. до 2003. године.

„Хрватска је у посљедњих 20 година као држава направила много, очувала независност у тешком и крвавом рату, али је спровела и бројне реформе захваљујући којима је пред потписивањем уговора с Европском унијом“, рекао је Јосиповић. „Остало је још јако много ствари које морамо учинити, у првом реду у привреди која заиста не стоји добро, али ту су и даљњи изазови у изградњи демократије и људских права.“

Поводом Дана независности, Хрватски сабор је прекјуче одржао свечану сједницу на којој су додијељене годишње државне награде за науку.

„С поносом се сјећамо 8. октобра 1991. кад је Хрватска прогласила своју независност. Том одлуком наша је држава створила трајан темељ за слободан развој за све своје грађане“, навео је Јосиповић у јуче упућеној честитки.

„Хрватску морамо изградити као савремену и успјешну европску државу мира, слободе, демократије и људских права, а солидарност и правда и снажан економски развој претпоставке су нашег успјеха“, нагласио је предсједник и подсјетио грађане, нарочито оне на одговорним дужностима, да „имају обавезу и част да преданим радом граде такву европску Хрватску“.

У честитки премијерке Јадранке Косор истиче се да Хрватска 20. годишњицу проглашења независности обиљежава као поносна, суверена и самостална држава која је постала чланица НАТО-а и завршила преговоре с Европском унијом.

Нагласила је да је „Сабор одлуку о раскиду свих државноправних веза Хрватске с Југославијом, којом се остварио вјековни сан хрватског народа, прије 20 година због подмуклог напада агресора на Банске дворе – само средиште хрватске државности, донио у тајности, на скривеном мјесту“ и подсјетила на заслуге Фрање Туђмана.

У честитки шефа Сабора Луке Бебића истиче се да је „земља у 20 година успјешно савладала све препреке које су се нашле на путу, од проглашења независности па до закључења преговора с ЕУ, никад не одустајући од визије живота у слободи, демократији и миру“.

Сабор је 8. октобра 1991. на тајној сједници у подруму зграде ИНА-е одлучио да Хрватска ниједан орган СФРЈ не сматра легитимним и легалним и да не признаје важећим ниједан правни акт било ког органа који наступа у име СФРЈ.

Посланици су оцијенили да Југославија као државна заједница више не постоји и да су Србија и ЈНА извршиле агресију на Хрватску.

Дан раније, 7. октобра 1991, истекао је тромјесечни мораторијум на хрватску одлуку о самосталности и суверености коју је Сабор донио 25. јуна 1991. Брионском декларацијом од 7. јула на захтјев Европске заједнице да се југословенска криза рјешава мирним путем, примјена саборске одлуке о самосталности и суверености одгођена је за три мјесеца.

Послије истека мораторијума, Сабор је на сједници сва три тадашња саборска вијећа донио одлуку о раскиду државноправних веза Хрватске с бившом СФРЈ. Дан уочи доношења одлуке десила се, како неки тврде – исценирана, експлозија у Банским дворима, згради насупрот Сабора на Горњем Граду у којима је тада столовао Туђман, баш након завршеног састанка с тадашњим савезним премијером Антом Марковићем и предсједником предсједништва СФРЈ Стјепаном Месићем.

По службеној верзији, радило се о нападу авиона ЈНА.

Дан независности је измјенама закона о празницима у календар државних празника уведен 2001. године, а први пут је обиљежен 2002. године.

 

Ostavi poruku