Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да не би било застоја у формирању извршних тијела и Савјета министара да су сви у БиХ прихватили реалност.

„Ту се ради о концептуалној разлици која је била видљива све вријеме кроз отклоне од дејтонског уређења БиХ и разне захтјеве за неком новом политичком платформом и организацијом извршне власти“, рекао је Додик за „Дневни аваз“.

Наводећи да РС тражи да буде задржан дејтонски баланс, односно баланс конститутивних народа, Додик је рекао да са друге стране има неодрживих захтјева да се та конститутивност гурне у страну и да се ради на бази неке друге врсте политичког представљања.

„Дакле, да је било разумијевања те ситуације и прихватања те реалности, до овога не би ни дошло“, истакао је Додик, који одговорнима за стање у БиХ сматра и високе представнике који су узурпирали одређену власт.

Предсједник РС нагласио је да има само одговорност за РС, која је етаблирана у Дејтонском споразуму и која ће тражити свој изворни дејтонски положај.

„У стратешком, генералном циљу РС свакако има примарно мјесто. РС ће свој положај у БиХ остваривати искључиво на чињеници да ли од тога има користи или не. Ако РС нема користи од БиХ, онда се намеће логично питање шта ћемо ту“, поручио је Додик.

Говорећи о формирању Савјета министара БиХ, Додик је подсјетио да на састанку страначких лидера у Брчком није постигнуто цјеловито рјешење.

„Данас смо поново тамо гдје јесмо – четири министарска мјеста и Министарство иностраних послова су опет базични захтјеви РС“, констатовао је Додик.

Он је поручио да то што се не слаже са концепцијама бошњачких политичара не значи да се свађа са бошњачким народом.

„У сфери политичког дјеловања ја се носим с политичким концепцијама, а не са народом“, закључио је предсједник РС.

Извор: СРНА

Ostavi poruku