Насловна Босна и Херцеговина Дмичић: Суд БиХ крши људска права

Дмичић: Суд БиХ крши људска права

0

Пракса Суда БиХ да ретроактивно примјењује Кривични закон БиХ из 2003. године увелико крши људска права и слободе грађана српске националности с обзиром да је претежан број оних којима су казне изречене за дјела која су почињена током протеклих трагичних сукоба у БиХ управо српске националности, нагласио је Миле Дмичић, професор Уставног права у Бањалуци.

Стога би, оцијенио је Дмичић, требало доћи до рјешења које постоји у уставно-правном систему Републике Српске (РС), а које предвиђа да се примјењују они закони који су блажи за учиниоце кривичих дјела. То су, у данашње вријеме, свакако закони из бивше СФРЈ.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да ће Осмо савјетовање правника „Октобарски правнички дани“, које је почело јуче у Бањалуци, дати велики допринос да се одређене области или гране права не само ускладе са европском тековином, већ да се позитивна правна искуства ранијег уставно-правног система примјене и данас.

Дмичић је навео да су „Октобарски правнички дани“ постали не само домаћи, него и међународни скуп правника, на којима је ове године било више од 140 реферата и око 170 референата, а учествовало је више од 500 правника из РС, Федерације БиХ и земаља из окружења.

Он истиче да садржај расправа на основу реферата показује да ће „Октобарски правнички дани“ у правном животу Српске имати све већи утицај и на обликовање аката и прописа ниже правне снаге од закона.

Миодраг Симовић, предсједник Уставног суда БиХ, рекао је да је Уставни суд БиХ већ раније донио одлуку из материје ректроактивности кривичног закона БиХ за суђење за кривична дјела која су извршена у вријеме рата на територији БиХ у случају „Мактоуф“.

„Уставни суд је подржао праксу Суда БиХ, односно такозвану ретроактивност у конкретном случају“, рекао је Симовић, додавши да даље о томе не може да коментарише.

Он је истакао да је задатак Уставног суда БиХ да штити и брани Устав и људска права заштићена Уставом БиХ.

Ирена Мојовић, предсједник Нотарске коморе РС и потпредсједник Удружења правника РС, истакла је да је у задњих неколико година дошло до промјена на успостављању новог правног система у свијету.

„Свјесни смо посљедица и тешкоћа тог новог правног система“, рекла је Мојовић, нагласивши да правници у Српској настоје као стручњаци да граде и изграђују ново право и стручно и одговорно.

Она је истакла да је успостављењем нових институција, нотарских комора РС и ФБиХ, настоји допринијети изградњи правног система.

„Нотарска комора РС већ има стотине хиљада урађених предмета“, рекла је Мојовићева, објаснивши да је посао нотара веома опширан и одговоран и да је оснивањем Нотарске коморе у великој мјери растерећен рад судова.

У Бањалуци се јуче и данас одржавају „Октобарски правнички дани“ – савјетовање правника које би, како су истакли званичници РС на отварању, требало да унаприједи ову струку и помогне Српској у структарлном дијалогу о стању правосуђа БиХ.

Осмо савјетовање правника одржава се на Правном факултету у Бањалуци, у организацији Удружења правника РС и Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Суорганизатори „Октобарских правничких дана“ су Адвокатска комора, Нотарска комора и Центар за едукацију судија и тужилаца РС, а генерални покровитељ Влада РС.

На савјетовању учествује више од 600 правника из области теорије и праксе права из РС, ФБиХ, Хрватске, Црне Горе, Србије, Русије и Украјине.

Извор: СРНА

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version