Praksa Suda BiH da retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine uveliko krši ljudska prava i slobode građana srpske nacionalnosti s obzirom da je pretežan broj onih kojima su kazne izrečene za djela koja su počinjena tokom proteklih tragičnih sukoba u BiH upravo srpske nacionalnosti, naglasio je Mile Dmičić, profesor Ustavnog prava u Banjaluci.

Stoga bi, ocijenio je Dmičić, trebalo doći do rješenja koje postoji u ustavno-pravnom sistemu Republike Srpske (RS), a koje predviđa da se primjenjuju oni zakoni koji su blaži za učinioce krivičih djela. To su, u današnje vrijeme, svakako zakoni iz bivše SFRJ.

On je rekao novinarima u Banjaluci da će Osmo savjetovanje pravnika „Oktobarski pravnički dani“, koje je počelo juče u Banjaluci, dati veliki doprinos da se određene oblasti ili grane prava ne samo usklade sa evropskom tekovinom, već da se pozitivna pravna iskustva ranijeg ustavno-pravnog sistema primjene i danas.

Dmičić je naveo da su „Oktobarski pravnički dani“ postali ne samo domaći, nego i međunarodni skup pravnika, na kojima je ove godine bilo više od 140 referata i oko 170 referenata, a učestvovalo je više od 500 pravnika iz RS, Federacije BiH i zemalja iz okruženja.

On ističe da sadržaj rasprava na osnovu referata pokazuje da će „Oktobarski pravnički dani“ u pravnom životu Srpske imati sve veći uticaj i na oblikovanje akata i propisa niže pravne snage od zakona.

Miodrag Simović, predsjednik Ustavnog suda BiH, rekao je da je Ustavni sud BiH već ranije donio odluku iz materije rektroaktivnosti krivičnog zakona BiH za suđenje za krivična djela koja su izvršena u vrijeme rata na teritoriji BiH u slučaju „Maktouf“.

„Ustavni sud je podržao praksu Suda BiH, odnosno takozvanu retroaktivnost u konkretnom slučaju“, rekao je Simović, dodavši da dalje o tome ne može da komentariše.

On je istakao da je zadatak Ustavnog suda BiH da štiti i brani Ustav i ljudska prava zaštićena Ustavom BiH.

Irena Mojović, predsjednik Notarske komore RS i potpredsjednik Udruženja pravnika RS, istakla je da je u zadnjih nekoliko godina došlo do promjena na uspostavljanju novog pravnog sistema u svijetu.

„Svjesni smo posljedica i teškoća tog novog pravnog sistema“, rekla je Mojović, naglasivši da pravnici u Srpskoj nastoje kao stručnjaci da grade i izgrađuju novo pravo i stručno i odgovorno.

Ona je istakla da je uspostavljenjem novih institucija, notarskih komora RS i FBiH, nastoji doprinijeti izgradnji pravnog sistema.

„Notarska komora RS već ima stotine hiljada urađenih predmeta“, rekla je Mojovićeva, objasnivši da je posao notara veoma opširan i odgovoran i da je osnivanjem Notarske komore u velikoj mjeri rasterećen rad sudova.

U Banjaluci se juče i danas održavaju „Oktobarski pravnički dani“ – savjetovanje pravnika koje bi, kako su istakli zvaničnici RS na otvaranju, trebalo da unaprijedi ovu struku i pomogne Srpskoj u struktarlnom dijalogu o stanju pravosuđa BiH.

Osmo savjetovanje pravnika održava se na Pravnom fakultetu u Banjaluci, u organizaciji Udruženja pravnika RS i Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Suorganizatori „Oktobarskih pravničkih dana“ su Advokatska komora, Notarska komora i Centar za edukaciju sudija i tužilaca RS, a generalni pokrovitelj Vlada RS.

Na savjetovanju učestvuje više od 600 pravnika iz oblasti teorije i prakse prava iz RS, FBiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Rusije i Ukrajine.

Izvor: SRNA

 

Ostavi poruku