Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Dragan Čović rekao je da je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i premijera Jadranke Kosor dobio podršku za nastavak politike koja vodi uspostavljanju ravnopravnosti Hrvata sa druga dva naroda u BiH.

„Od predsjednika Josipovića i premijera Hrvatske dobio sam apsolutnu podršku za ono što radim. Josipović je izrazio zabrinutost, jer BiH duže od godinu dana nema vlasti, ali je snažno podržao ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga dva naroda. Prema njegovom mišljenju, legitimni predstavnici Hrvata treba da budu u vlasti, jer je to preduslov da BiH krene normalnim putem“, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović je rekao da je tokom jednočasovnog susreta u Dubrovniku prenio Josipoviću da je političko Sarajevo nastojalo obmanuti javnost da su Hrvati, a najprije on, krivi za propast pregovora u Brčkom.

„Istina je, međutim, da ti pregovori uopšte nisu propali, a ako ih neko želi na taj način predstaviti, onda mi nismo strana koja je na bilo koji način doprinijela da se to dogodi. Hrvatska je strana koja zagovara BiH i to evropsku u kojoj će biti ravnopravni Hrvati, Bošnjaci i Srbi“, dodao je Čović.

On je objasnio da je sa Kosorovom razgovarao i o predstojećim izborima u Hrvatskoj, te naglasio da HDZ BiH čvrsto podržava HDZ Hrvatske.

„Što se tiče HDZ-a u BiH, on čvrsto stoji iza HDZ-a Hrvatske i to nije upitno. Na koji način ćemo ići na izbore to tek treba da dogovore stranačka, odnosno tijela Hrvatskog narodnog sabora na sastancima koji će biti održani naredne sedmice“, rekao je Čović.

Čović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, imao je odvojene susrete sa Josipovićem i Kosorovom na marginama jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje se održava u Dubrovniku.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku