Косовски аналитичар Бехљуљ Бећај рекао је данас у Чаглавици да сјевер Косова, који је „проблематичан“, треба претворити у један „привремени европски регион у коме ће Еулекс спроводити европске законе“.

Он је казао да сјевер Косова као „привремени европски регион“, у којем би Еулекс спроводио европске законе, треба да траје све док се „не створе претпоставке за елиминацију свих оних фактора који су дестабилизовали сјевер Косова“.

„Еулекс би, према мом приједлогу за рјешавање проблема на сјеверу Косова као у ‘привременој европској регији’, имао извршну власт у рјешавању проблема, а тај дио Косова би по свом мандату надгледала Међународна цивилна канцеларија (ИЦО) на челу са Питером Фејтом, која до сада ништа није урадила“, рекао је Бећај.

Он је казао да Еулекс, иако годишње издваја око 240 милиона евра, није на висини задатка који је дошао да ријеши на Косову.

„Еулекс једаноставно треба да испуни своју мисију. Како да оправдамо ту мисију ако кажемо да цвјета криминал на сјеверу Косова и на Косову уопште?! Дакле, Мисија Еулекса није на висини задатака које је преузела са циљем због којег је дошла на Косово“, рекао је Бећај.

Бећај је данас заједно са замјеником премијера Косова Слободаном Петровићем у Медија центру у Чаглавици учествовао у дебати на тему „Изазов и парадигма Ахтисари Плус“.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku