Хрватски сабор данас није гласао о закону о ништавости оптужница из Србије због недостатка кворума, алил је у дневни ред увршћена декларације према којој је Србија повриједила суверенитет Хрватске.

Кворум у сабору је, како јавља агенција Хина, трајао врло кратко, па су посланици успјели да изгласају само допуне дневног реда, укључујући и декларацију коју је хрватска влада предложила уз приједлог закона о ништавости оптужница из Србије.

Том декларацијом утврђује се да је Србија повриједила суверенитет Хрватске доношењем закона којим је своја правосудна тијела прогласила надлежним за вођење поступака за одређена кривична дјела извршена на територији бивше СФРЈ.

С циљем даље сарадње, повјерења и добросусједских односа декларација позива Србију на склапање међудржавног уговора којим би се, у складу с међународним правом, уредила питања надлежности за ратне злочине, за злочине против човјечности и геноцид.

Влада Хрватске иницирала је доношење закона о ништавости оптужница ЈНА, СФРЈ и Србије против хрватских држављана за кривична дјела у рату 1990-тих година на територији Хрватске.

Влада је такву одлуку донијела пошто је објављено да је из Србије стигла оптужница против 44 држављанина Хрватске, укључујући неколико ратних руководилаца, за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. Оптужницу је 1992. поднијело Војно тужилаштво ЈНА.

Сабор ће наставити сједницу у сриједу.

 

Ostavi poruku