Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) uplatila je u petak poslijepodne oko 3,2 miliona u Trezor BiH, čime je omogućeno da u ponedjeljak bude nastavljena prekinuta sjednica Savjeta ministara i donesena odluka o privremenom finansiranju bh. institucija.

Savjet ministara BiH u srijedu je prekinuo sjednicu na kojoj je trebalo da bude usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija BiH. Kako je obrazložio Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara, razlog za ovakav potez je što RAK nije sproveo njihovu odluku o uplati 3.196.975 KM iz viška prihoda za licencu „Majkrosofta“.

Savjet RAK-a na vanrednoj elektronskoj sjednici, koju su održali u petak, zaključio je da prebacuje dio viška sredstava iz 2010. i 2011. godine „za podršku sektoru komunikacija“.

U odluci Savjeta ministara od 15. septembra ove godine, koja je objavljena u „Službenim novinama BiH“, navedeno je da će „sredstva iz viška prihoda nad rashodima RAK-a u iznosu od 2.906.815,00 KM biti upotrijebljen za izmirenje dijela obveza preuzetih Okvirnim sporazumom za nabavku „Majkrosoft“ licenci za potrebe Savjeta ministara BiH“. U istoj odluci piše da će iz viška prihoda RAK-a 290.160,00 KM biti upotrijebljeno za izmirenje obaveza preuzetih Ugovorom za nabavku „Premier podrške“.

Savjet RAK-a prebacio je u Trezor BiH tačno 3.196.975,00 KM koliko piše u odluci Savjeta ministara, a prema njihovim zaključcima u Trezor je uplaćeno 1.130.955 KM iz viška prihoda 2010. godine, te 2.066.020 KM iz 2011. godine.

Rudo Vidović, ministar transporta i komunikacija BiH, potvrdio je da je na ovaj način obezbijeđen novac za plaćanje licence „Majkrosoftu“, te nastavak sjednice Savjeta ministara u ponedjeljak.

„Sektor komunikacija, za šta je uplaćen novac, obuhvata širok spektar nadležnosti pa i obezbjeđenje prostorija RAK-u za šta smo izdvajali novac prethodnih godina. Ovaj novac biće uplaćen za licencu ‘Majkrosoftu’ i time ćemo ispuniti ugovor i izbjeći plaćanje zateznih kamata“, rekao je Vidović.

Iščekivanje da RAK uplati novac kako bi Savjet ministara BiH nastavio rad za mnoge je bilo neprihvatljivo i pokazuje opšte stanje u državi gdje se ne poštuju zakoni bez bilo kakve odgovornosti.

Petar Kunić,  predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma bh. parlamenta, smatra da je RAK otuđeni centar moći za šta najveću odgovornost snosi Savjet ministara BiH i predsjedavajući Špirić, koji je trebalo da podnese krivične prijave protiv direktora i nelegalnih organa ove agencije.

„Na čelu RAK-a su nelegalni organi sa isteklim ili nepotvrđenim mandatima. Ne mogu da vjerujem da Savjet ministara nema drugog mehanizma da spriječi samovolju u jednoj instituciji nego mora da prekida svoj rad da ih natjera da poštuju zakon. Trebalo je podnijeti krivičnu prijavu zbog kršenja zakona“, rekao je Kunić.

Kako smo već pisali, Savjet RAK-a predložio je Savjetu ministara BiH, da ovaj višak prihoda bude usmjeren u digitalizaciju, a ministar Vidović kaže da će i ovaj prijedlog razmatrati.

Politika

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, kazao je nakon prekida sjednice u srijedu da je bilo uslovljavanja da se novac uplati ako se potvrdi mandat direktoru RAK-a Kemalu Huseinoviću.

Iz RAK-a su nakon toga podsjetili da odluka nije bila na direktoru već Savjetu ove agencije. Mirko Bošković, član Savjeta RAK-a, tvrdi da nema političke pozadine u njihovoj odluci niti to ima veze sa imenovanjem direktora ili isteklim mandatom Savjeta RAK-a.

„Pa, i Vijeće ministara je u tehničkom mandatu baš kao i Vijeće RAK-a, te mnoge institucije u BiH. Ne znam šta je sporno. Kako ministri rade dok ne dođu novi, tako radimo i mi“, rekao je Bošković.

Ostavi poruku