Italijanski premijer Silvio Berluskoni otputovao je danas za Rusiju gdje će prisustvovati proslavi 59. rođendana svog prijatelja Vladimira Putina, prenose italijanski mediji.

Prošle godine u isto vrijeme njih dvojica su bili na privatnom odmoru u jednoj rezidenciju blizu Sankt Peterburga. Putin i Berluskoni održavaju prijateljske odnose od početka 2000. kada je Putin bio ruski predsjednik.

Italijanski predsjednik vlade koji je nedavno proslavio svoj 75. rođendan, bio je više puta u privatnim posejtama Rusiji i opisao Putina kao blagodet za njegovu zemlju.

Putin je sredinom septembra hvalio „državničke“ kvalitete svog italijanskog prijatelja i ocijenio da je seks skandal Rubigejt u kome se Berluskoniju sudu zbog angažovanja maloljetne prostitke samo „rezultat zavisti“.

„Štagod kažu o gospodinu Berluskoniju i njegovom posebnom odnosu sa ljepšim polom, a uzgred oni to rade iz zavisti, on se pokazao kao odgovoran državnik u svakom smislu te riječi“, rekao je ruski premijer 16. septembra na eknomskom forumu u Sočiju.

Kako navodi agencija Frans pres, Berluskoni se često hvali da je preko svojih bliskih veza sa Putinom doprineo ekonomskoj saradnji dvije zemlje, posebno u oblasti energije gdje je ostvareno više partnerstava između dva državna giganta Enija i Gasproma.

Putin, sada premijer, najavio je da će se kandidovati na predsjedničkim izborima u martu 2012. za novi predsjednički mandat, sada produžen na šest godina. Sadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev ustupiće mjesto svom mentoru i postati predsjednik vlade.

Prošle godine je ruska televizija pokazala kako se Berluskoni i Putin, na opuštenom sastanku u Putinovoj rezidenciji blizu Moskve, šale o tome koliko je moguće da ostanu na vlasti „do 120 godina“.

Berluskoni je premijer koji je najduže na vlasti u posljeratnoj Italiji.

Ostavi poruku