Италијански премијер Силвио Берлускони отпутовао је данас за Русију гдје ће присуствовати прослави 59. рођендана свог пријатеља Владимира Путина, преносе италијански медији.

Прошле године у исто вријеме њих двојица су били на приватном одмору у једној резиденцију близу Санкт Петербурга. Путин и Берлускони одржавају пријатељске односе од почетка 2000. када је Путин био руски предсједник.

Италијански предсједник владе који је недавно прославио свој 75. рођендан, био је више пута у приватним посејтама Русији и описао Путина као благодет за његову земљу.

Путин је средином септембра хвалио „државничке“ квалитете свог италијанског пријатеља и оцијенио да је секс скандал Рубигејт у коме се Берлусконију суду због ангажовања малољетне проститке само „резултат зависти“.

„Штагод кажу о господину Берлусконију и његовом посебном односу са љепшим полом, а узгред они то раде из зависти, он се показао као одговоран државник у сваком смислу те ријечи“, рекао је руски премијер 16. септембра на екномском форуму у Сочију.

Како наводи агенција Франс прес, Берлускони се често хвали да је преко својих блиских веза са Путином допринео економској сарадњи двије земље, посебно у области енергије гдје је остварено више партнерстава између два државна гиганта Енија и Гаспрома.

Путин, сада премијер, најавио је да ће се кандидовати на предсједничким изборима у марту 2012. за нови предсједнички мандат, сада продужен на шест година. Садашњи предсједник Дмитриј Медведев уступиће мјесто свом ментору и постати предсједник владе.

Прошле године је руска телевизија показала како се Берлускони и Путин, на опуштеном састанку у Путиновој резиденцији близу Москве, шале о томе колико је могуће да остану на власти „до 120 година“.

Берлускони је премијер који је најдуже на власти у посљератној Италији.

Ostavi poruku