Република Српска ће затражити одговорност Хрватске за злочине над Србима западнокрајишких општина, јер су хрватске оружане снаге заједно са оружаним снагама тадашње БиХ извршиле агресију на РС, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

Ђокић је најавио да ће 10. октобра у Мркоњић Граду бити обиљежено 16 година од прогона Срба из западнокрајишких општина.

„Упутићемо јасну поруку да је тада извршена агресија Републике Хрватске на Републику Српску и да је заједно са оружаним снагама тадашње БиХ почињен злочин над Србима из овог дијела Крајине. Тражићемо кажњавање наредбодаваца и починилаца тих злочина, као и одговорност Хрватске“, поручио је Ђокић.

Он је на обиљежавању годишњице ослобођења Брода у протеклом рату, рекао да је застрашујућа чињеница да још нико није одговарао за ратне злочине припадника регуларне војске Хрватске над Србима из Брода.

„Они су те злочине починили. Њихови наредбодавци знају за те злочине. И они су одговорни за њих и морају да одговарају за то. У Влади РС настојимо да докажемо да правда није задовољена и тражимо одговорнији однос институција према тим догађајима. Не можемо ни да замислимо да Суд БиХ различито третира злочине почињене у БиХ за вријеме рата“, рекао је Ђокић новинарима у Броду.

Ђокић је упутио критику Суду БиХ због тога што пасивно дјелује у процесуирању ратних злочина над Србима у БиХ.

„Суду БиХ за ратне злочине достављени су докази, али их он игнорише и не жели да кажњава злочин над Србима“, рекао је Ђокић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku