Srpske obavještajne službe izvijestile su Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbjednost da je lokalne Srbe u sukobu s Kforom kod Jarinja predvodio švercer sa sjevera Kosova Zvonko Veselinović i njegova grupa od oko dvadesetak naoružanih ljudi, piše beogradski dnevnik „Blic“.

List navodi da su podaci koji su izneseni na sjednici Odbora proglašeni državnom tajnom, ali podsjećaju i da je Veselinović ranije pominjan kao osoba koja se sumnjiči za paljenje barikada na Jarinju.

Prema navodima iznesenim pred skupštinskim Odborom za odbranu i bezbjednost Veselinovićeva grupa je tokom noći podigla barikadu uz samu bazu Kfora, što je Kfor shvatio kao provokaciju, pa je ujutro zauzeo tu barikadu, stavio bodljkavu žicu i počeo da ruši barikade, piše „Blic“.

Potom je grupa od oko dvadesetak Srba, predvođena Veselinovićem, napala Kfor, koji je odgovario dimnim bombama i gumenim mecima. Tri sata kasnije, oko 12.00 časova, na mjesto događaja stiglo je oko 1 000 Srba.

„Blic“ navodi da je Veselinovićeva grupa učestvovala u gušanju sa pripadnicima američkog Kfora i da je tom prilikom jednom američkom vojniku oduzeta puška.

Obavještajni izvori izvještavaju da nisu u stanju da preciziraju ko je prvi počeo pucnjavu u kojoj su sedmorica lokalnih Srba ranjena, piše „Blic“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku