Српске обавјештајне службе извијестиле су Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбједност да је локалне Србе у сукобу с Кфором код Јариња предводио шверцер са сјевера Косова Звонко Веселиновић и његова група од око двадесетак наоружаних људи, пише београдски дневник „Блиц“.

Лист наводи да су подаци који су изнесени на сједници Одбора проглашени државном тајном, али подсјећају и да је Веселиновић раније помињан као особа која се сумњичи за паљење барикада на Јарињу.

Према наводима изнесеним пред скупштинским Одбором за одбрану и безбједност Веселиновићева група је током ноћи подигла барикаду уз саму базу Кфора, што је Кфор схватио као провокацију, па је ујутро заузео ту барикаду, ставио бодљкаву жицу и почео да руши барикаде, пише „Блиц“.

Потом је група од око двадесетак Срба, предвођена Веселиновићем, напала Кфор, који је одговарио димним бомбама и гуменим мецима. Три сата касније, око 12.00 часова, на мјесто догађаја стигло је око 1 000 Срба.

„Блиц“ наводи да је Веселиновићева група учествовала у гушању са припадницима америчког Кфора и да је том приликом једном америчком војнику одузета пушка.

Обавјештајни извори извјештавају да нису у стању да прецизирају ко је први почео пуцњаву у којој су седморица локалних Срба рањена, пише „Блиц“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku