Насловна Република Српска Суд БиХ изашао из надлежности

Суд БиХ изашао из надлежности

0

руга регионална конференција предсједника врховних судова и главних тужилаца посвећена сарадњи у кривичним стварима, која у организацији Суда БиХ почиње данас у Сарајеву, излази из надлежности тог Суда, изјавио је „Гласу Српске“ министар правде РС Џерард Селман.

Коментаришући информације да би на овом скупу требало да се разговара о формирању врховног суда БиХ, Селман је поновио да је то за РС неприхватљиво.

– Суд БиХ, који је формиран на основу наметнутог закона од стране високог представника и који нема основа у Уставу БиХ, не би требало да организује овакве скупове. То је у надлежности министарства правде ентитета или Министарства правде БиХ – рекао је Селман.

Он је истакао да у уставно-правном поретку ентитета постоје врховни судови као правосудне инстанце.

– Врховни суд БиХ, о коме се гласно или полугласно говори, апсолутно не би имао предмете и могућности да одлучује о уставно-правним питањима. Врховни судови ентитета су посљедње инстанце – казао је Селман.

Прва регионална конференција предсједника врховних судова и главних тужилаца одржана је прошле године у Црној Гори. Дводневну конференцију у Сарајеву организују највише судске институције БиХ и Мисија ОЕБС-а.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version