Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је да је врховни суд БиХ апсолутно непотребна институција због постојања четири правна система у земљи и да Српска никад неће дати сагласност за његово формирање.

Селман је рекао да у БиХ постоје четири врсте материјалних и процесних прописа, због чега не види потребу постојања врховног суда који би, наводно, уједначавао правну праксу.

„Какву би правну праксу могао уједначавати, када је, ако узмемо кривично законодавство, распон казни у РС, Федерацији БиХ, Брчко дистрикту и на нивоу БиХ различит“, упитао је Селман.

Селман је оцијенио нелегалном данашњу регионалну конференцију предсједника врховних судова и главних тужилаца у Сарајеву, јер није организована у складу са међународним нормама и важећим прописима на нивоу БиХ.

„Конференцију је требало да организује Министарство правде БиХ или два ентитетска министарства, јер само у ентитетима постоје врховни судови као уставна категорија“, рекао је Селман.

Он је додао да конференцији присуствује предсједник Врховног суда РС Желимир Барић, али да се он тамо налази по позиву Високог судског и тужилачког савјета, а не као представник институција РС.

Говорећи о наставку структуралног дијалога о реформи правосуђа, министар је рекао да Суд и Тужилаштво БиХ морају доживјети апсолутну трансформацију, док код Високог судског и тужилачког савјета постоји варијанта подјеле на два вијећа или да се формирају ентитетска вијећа и вијеће БиХ са различитим надлежностима.

„Апелациона надлежност Суда БиХ мора бити сведена на минимум и то само на заштиту људских права и међународних конвенција, док рад Уставног суда БиХ мора бити регулисан законом, а не правним правилима која утврђују судије“, рекао је Селман.

Он је најавио наредни састанак за 10 и 11. новембар у Сарајеву.

Министар је рекао да је Суд БиХ наметнуто рјешење и да његова предсједница Медџида Кресо злоупотребљава своје овлаштења, али и наклоност одређених међународних фактора како би се „прогурала“ прича о врховном суду БиХ.

На регионалној конференцији предсједника врховних судова и главних тужилаца о сарадњи у кривичним стварима, која се одржава у Сарајеву, чула су се опречна мишљења и о евентуланом оснивању врховног суда БиХ.

Извор: СРНА

Ostavi poruku