Координатор акционог тима за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић открио је Американцима да је генерал Здравко Толимир ухапшен у Београду, а не на граници Србије и Републике Српске. Како се испоставило, лажна верзија хапшења смишљена је како се не би нанела штета тада прокламованој политици премијера Војислава Коштунице, која је била базирана на добровољним предајама хашких оптуженика.

У вези с хапшењем Толимира, амбасадор Мајкл Полт у Вашингтон је послао два извештаја.

У првом, од 1. јуна 2007, он цитира Љајићеву званичну верзију да је Толимир ухапшен на граници у заједничкој акцији полиција Србије и Републике Српске, са оне стране Дрине, и да је план да се Толимир пребаци у Хаг из Бањалуке. Међутим, већ у следећем извештају од 6. јуна Љајић је открио Полту праву верзију. За разлику од првог „поверљивог“, други извештај има ознаку „тајно“!

– Састали смо се са Љајићем 5. јуна и он нам је признао да је Толимир ухапшен у Београду и транспортован у Републику Српску да га тамошње власти изруче у Хаг. Како је рекао, од пет координатора Акционог тима, само је шеф БИА Раде Булатовић унапред знао за целу операцију – препричава Полт и подвлачи да је заправо све одрађено у режији БИА, а уз знање Коштуничиног шефа кабинета Александра Никитовића.

Ostavi poruku