Koordinator akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić otkrio je Amerikancima da je general Zdravko Tolimir uhapšen u Beogradu, a ne na granici Srbije i Republike Srpske. Kako se ispostavilo, lažna verzija hapšenja smišljena je kako se ne bi nanela šteta tada proklamovanoj politici premijera Vojislava Koštunice, koja je bila bazirana na dobrovoljnim predajama haških optuženika.

U vezi s hapšenjem Tolimira, ambasador Majkl Polt u Vašington je poslao dva izveštaja.

U prvom, od 1. juna 2007, on citira Ljajićevu zvaničnu verziju da je Tolimir uhapšen na granici u zajedničkoj akciji policija Srbije i Republike Srpske, sa one strane Drine, i da je plan da se Tolimir prebaci u Hag iz Banjaluke. Međutim, već u sledećem izveštaju od 6. juna Ljajić je otkrio Poltu pravu verziju. Za razliku od prvog „poverljivog“, drugi izveštaj ima oznaku „tajno“!

– Sastali smo se sa Ljajićem 5. juna i on nam je priznao da je Tolimir uhapšen u Beogradu i transportovan u Republiku Srpsku da ga tamošnje vlasti izruče u Hag. Kako je rekao, od pet koordinatora Akcionog tima, samo je šef BIA Rade Bulatović unapred znao za celu operaciju – prepričava Polt i podvlači da je zapravo sve odrađeno u režiji BIA, a uz znanje Koštuničinog šefa kabineta Aleksandra Nikitovića.

Ostavi poruku