Disciplina u američkoj vojsci pogoršala se do tačke da prijeti opasnost da postane kancerozna, izjavio je danas general-pukovnik Mark Hertling, komandant kopneniih snaga SAD u Evropi.

On je, u razgovoru sa novinarima, rekao da samo mali procenat vojnika ima problema sa disciplinom, ali je izrazio zabrinutost da će to biti još teže riješiti sada kada se ratovi u Iraku i Avganistanu gase, a trupe vraćaju kućama.

„U nekim slučajevima postoje problemi sa disciplinom na koje nismo obraćali pažnje koliko je trebalo. Ako dozvoliš da to prođe, postane kancerozno“, rekao je Hertling.

Prema njegovim riječima, vojnicima je potrebna veća obuka na planu vojnih profesionalnih vrijednosti, a oficiri su krivi jer okreću glavu od akata nediscipline.

On je kao primjer naveo da se adekvatno ne kažnjava prekršaj vožnje u pijanom stanju.

Kad je u martu ove godine stigao u Njemačku da bi preuzeo komandu, on je zatražio spisak vojnika koji su uhvaćeni da voze pijani više od jednom. Iako nije naveo koliki je taj broj, Hertling je rekao da je bio iznenađen koliko je to mnogo slučajeva, a kad je pitao šta se potom dogodilo sa tim vojnicima, rečeno mu je – ništa naročito.

„Ako ćemo da smanjujemo vojsku, a sve ukazuje da hoćemo, moramo da zadržimo najbolje, a ti najbolji traba da budu obučeni, ali i disiplinovani“, rekao je general Hertling.

On nije prvi koji ukazuje da će američki vojnici, kada se vrate iz rata, gdje je disciplina slabija, imati problema kad stignu u SAD.

„Nismo profesija samo zato što kažemo da smo profesija. Moramo naučiti da učimo, razumijemo i unapređujemo znanje, vještine, atribute i ponašanje koji definišu nas i našu profesiju“, zaključio je Hertling.

Ostavi poruku