Седам осумњичених бивших и актуелних владиних функционера у Брчко дистрикту пуштени су данас из притвора и они ће се у даљем поступку бранити са слободе.

Из притвора су пуштени Драган Пајић, Ризо Чивић, Мирон Буро, Миодраг Трифковић, Самир Чорбаџић, Садем Плакало и Роно Бајер на основу одлуке Суда у Брчком, који је осумњиченима за злоупотребу положаја или овлаштења забранио контакт са свједоцима. Сваком појединачно одређен је списак лица са којима не смију контактирати.

Јован Вуковић, бранилац Драгана Пајића, рекао је да је Суд након свестраног сагледавања доказа које је предложило Тужилаштво, „морао добро да размисли да ли ће донијети одлуку о одређивању притвора осумњиченима“.

„Суд је након улагања великог труда и свестраног сагледавања доказа ипак донио одлуку да не усвоји захтјев тужиоца и не одреди притвор мом клијенту, али ни осталим осумњиченим“, рекао је Вуковић.

Охро Мусић, бранилац Мирона Буре и Миодрага Трифковића, рекао је да је Тужилаштво Брчко дистрикта предлажући продужење притвора ради даље истраге тражило онемогућавање контакта са лицима која ће бити испитивана током истражне радње.

„Будући да је могуће обезбиједити забрану међусобног и контактирања са лицима која ће бити испитивана током истраге, без одређивања притвора, Суд је процијенио да се на тај начин може удовољити захтјеву Тужилаштва и омогућити му да проведе планиране истражне радње. Слобода кретања осумњиченима није ограничена“, рекао је Мусић.

У складу са одредбама Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ, суд је осумњиченима изрекао мјере забране посјећивања одређених мјеста и мјеру забране састајања са одређеним лицима.

Осумњиченима се на терет ставља да су починили кривично дјело – злоупотреба положаја или овлаштења из члана 377. Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ.

Рјешење Основног суда Брчко дистрикта БиХ није правоснажно и против њега странке могу у року од 24 часа од пријема рјешења уложити жалбу Апелационом суду Брчко дистрикта БиХ, који је дужан да одлучи о жалби у року од 48 часова.

Свих седам осумњичених су, одмах након судске одлуке, одвезени у притворску јединицу Окрајци по ствари, након чега су отишли кући. У Тужилаштва дистрикта Срна није могла да сазна да ли ће бити уложена жалба на одлуку брчанског Основног суда о њиховом пуштању из притвора.

У полицијској акцији у Брчком у понедјељак, 3. октобра, приведено је седам државних службеника.

Извор: СРНА

Ostavi poruku