Sirijske trupe u pograničnom području prema Turskoj pokrenule su danas veliku ofanzivu protiv dezertera iz armije koji pokušavaju da prebjegnu u susjednu zemlju.

Prema izvještajima agencije AP, u pograničnim sukobima poginulo je sedam ljudi, među kojima i nekoliko vojnika.

Oružani sukobi se vode u regionu Džabal al- Zavirija, prema Turskoj, gdje su dezerteri iz armije u posljednje vrijeme veoma aktivni. Oni su osnovali svoju grupu- Slobodna sirijska armija- koja predstavlja prvi oružani izazov snagama bezbjednosti režima Bašara al Asada.

U Tursku je, poslije izbijanja sukoba u Siriji prije sedam mjeseci, prebjeglo 7.500 protivnika režima u Damasku. U Ankari se strahuje od zaoštravanja krize u Siriji što bi moglo da izazove novi talas izbjeglica, pošto dvije zemlje dijele granicu dugu 800 kilometara.

Premijer Tajip Erdoan najavio da će njegova zemlja uvesti sankcije protiv režima u Siriji iako su Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti o uvođenju restriktivnih mjera protiv Damaska.

U Ankari se zasad ne otkriva koje mjere će biti preduzete protiv Sirije, ali je rečeno da će one biti uperene, ne protiv naroda, nego protiv režima. Turska je  već uvela embargo na uvoz oružja  Siriji.

Prema navodima turskih medija, Erdoan bi trebalo da saopšti sankcije protiv Damaska tokom ovog vikenda, kada planira da posjeti pograničnu provinciju Hataj gdje su smještene izbjeglice iz Sirije.

Ostavi poruku