Русија и Кина ветом „убиле“ европски предлог резолуције против Сирије, иако је тај документ три пута разводњаван током мучних преговора, који су, како се чини, од самог почетка били осуђени на пропаст. Америка бесна.

Резолуцију, који су заједнички начиниле Француска, Британија, Немачка и Португалија, подржало је још пет чланица Савета безбедности Уједињених нација, али су Русија и Кина биле одлучно против, сматрајући да је конфронтација основна идеја тог документа.

Руски амбасадор при УН, Виталиј Чуркин рекао је да је термин „усмерене мере“, које су у овој резолуцији замениле санкције, неприхватљив, наводећи да се већа пажња мора посветити насиљу које чине присталице опозиције.

Суштински, после Либије тешко је очекивати какву заједничку акцију Савета безбедности УН, пошто је Русија упозорила да европска акција против Дамаска неодољиво подсећа на почетак драме у Либији.

Јужна Африка, Индија, Бразил и Либан су се уздржали од гласања, док је Кина, очекивано, стала на страну Русије, наводећи само да би решење сукоба присталица и противника Башара Асада требало наћи дијалогом две стране.

Међународне организације сматрају да је у сукобима у Сирији до сада убијено око 2.700 људи.

Руско-кинески вето прва је таква акција у најмоћнијем телу светске организације од 2008. године, када су Москва и Пекинг спречили увођење санкција режиму Роберта Мугабеа у Зимбабвеу.

Америчка амбасадорка Сузан Рајс рекла је да су Сједињене Америчке Државе бесне због таквог развоја догађаја, оптужујући ривале у Савету безбедности да продају оружја режиму у Сирији претпостављају демократским аспирацијама тамошњег становништва.

„Храбри сиријски народ сада може јасно да види ко подржава њихове вапаје за слободом, а ко не“, рекла је Рајсова.

Ostavi poruku