Случај Михајла Храстова, бившег полицијског специјалца оптуженог за убиство 13 и рањавање двојице припадника српских јединица на Коранском мосту у Карловцу 1991. данас ће се пети пут наћи пред судијама Врховног суда.

Од 1993. године, Храстова је карловачки Жупанијски суд три пута ослободио уз образложење да је 13 непријатељских заробљеника рафалима убио у нужној одбрани у вријеме напада на Карловац.

Врховни суд је два пута укидао пресуде и наложио понављање суђења.

Трећу пресуду из 2007. године, суд је преиначио по жалби државног тужилаштва двије године касније, и Храстов је осуђен на осам година затвора.

Казна је по његовој жалби смањена за годину што је била коначна пресуда.

Храстов је, међутим, поднио уставну тужбу због повреде прописа.

Уставни суд Хрватске укинуо је крајем прошле године пресуду Врховног суда због кршења уставног права на праведно суђење јер Врховни суд пресуду није јавно објавио. Храстов је пуштен на слободу из затвора у Лепоглави гдје је служио затворску казну од 2009. године.

Након те одлуке Уставног суда, предмет је враћен Врховном суду.

Ако Врховни суд потврди ослобађајућу пресуду, Храстов ће бити слободан, а ако се првостепена пресуда преправи у осуђујућу, имаће право на још једну жалбу Врховном суду.

Трећа могућност је да се пресуда укине и предмет врати на поновно суђење.

Храстову се судило јер је након примања задатка да са својом групом на Коранском мосту чува и спроведе у полицију групу непријатељских војника који су предали своје оружје, у њих пуцао.

Од бројних прострјелних рана смртно је страдало 13 војника, а рањена су двојица.

Ostavi poruku