Специјални тужилац Миљко Радисављевић потврдио је да је ухапшено 17 особа у случају „Колубара“, међу којима су бивши директори тог предузећа Драган Томић и Владан Јовичић и бивши члан управног одбора ЕПС-а Радослав Саватијевић Кене.

Некадашњи директор Рударског басена „Колубара“ Драган Томић и 16 осумњичених ухапшено је због сумње да је злоупотребом службеног положаја оштетили то предузеће за преко 10 милиона евра, изјавио је Танјугу тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Поред Томића, који је на функцији директора Колубаре био је од 2004. до 2008. године, ухапшен је и Владан Јовичић који га је заменио на тој функцији од 2008. до 2009, као и Радослав Саватијевић Кене, бивши члан управнохг одбора ЕПС-а, и власник „Пам-ек“, „Арос бетон“, „Беокран комерц“ и „Беоогрев“, додао је Радисављевић.

Ухапшено је још 14 бивших и садашњих функционера „Колубаре“ и власника приватних предузећа, рекао је тужилац.

Радисављевић је најавио наставак преткривичног поступка и истраживање да ли је било и других малверзација.

Томић је ухапшен јуче после подне на граници са Македонијом.

Полиција и Тужилаштво испитивали су пословање Колубаре од 2004. до 2008. године. Споран је био закуп механизације на коповима, јер су трошкови знатно премашили планиране издатке.

Такође, машине су плаћане на основу фиктивних радних сати, чак и када нису радиле. Послове су обављале и фирме подизвођачи да би се вишеструко увећававао број сати рада.

Највише новца на закуп механизације потрошено је 2008. године – више од 4 милијарде динара, што је чак три пута више од планираних средстава.

Интерна контрола ЕПС-а, у чијем је саставу „Колубара“, указује да у дневним радним налозима нема доказа о плаћању, обиму и уговореној динамици посла.

Ухапшени Томић у фебруару ове године за РТС је рекао да је закуп тако великог броја машина био неопходан и да није необично да једна машина ради без престанка.

Тада су и Томић и Владан Јовичић, његов наследник на челу Колубаре, тврдили да случај има политичку позадину.

Ostavi poruku