Република Српска подржава све напоре српског народа на Косову да се изборе за своја права и да наметнуте одлуке само једног народа не могу да прихвате и не могу да верификују.

Рекао је то предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче послије састанка са представницима српских општина са Косова.

– Мислимо да међународна заједница у континуитету повлачи лоше потезе према српском народу, посебно на Косову, игноришући њихове захтјеве. Та лоша пракса се огледа у насиљу које је подржано и које спроводе стране војне и полицијске мисије на Косову, а искључиво у функцији албанских интереса и интереса самопроглашене владе на Косову – истакао је Додик и додао да је очигледно да у том погледу Србима треба дати подршку.

Предсједник РС је позвао све добре људе у Српској да на било који начин подрже Србе на Косову и солидаришу се са њима, да би они одбранили своје легитимне интересе.

– Косово није признато од стране БиХ, зато што РС не да своју сагласност за то. Значајан дио земаља у свијету није признао Косово као независно, а препотенција, моћ и сила великих земаља, које су биле спонзори независности Косова, се задржава и кроз актуелне акције – казао је Додик и истакао да се тиме жели очувати концепт независног Косова са управом из Приштине, који није прихватљив за људе са сјевера Косова.

– Не уважавати интересе Срба на Косову није рјешење. Срби су на Косову вијековима и имају права и косовски политички систем мора да уважава чињеницу да је одвојен од Србије, која треба и има права да заштити своју националну заједницу – рекао је Додик.

Нагласио је да РС никада није крила да је на страни захтјева Срба са Косова.

– Срби у РС су научили све методе међународне заједнице и поредећи ситуацију са Косовом са нашом, постоји сличност у плану и приступу рјешавању одређених проблема, тако да ми разумијемо ситуацију на Косову – казао је Додик.

Предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да је РС показала апсолутну подршку српском народу на Косову, својим ставом у односу на дјеловање међународне заједнице и кроз конкретну помоћ, како хуманитарну, тако и медијску.

Додао је да се од 25. јула на простору Косова врши терор над српским становништвом, а не да се дешава насиље, чији су починиоци Срби, како тврде представници међународне заједнице.
Предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да је предсједника РС упознао о безбједносној ситуацији на Косову и намјерама међународне заједнице да заједно са Aлбанцима окупира сјевер Косова.

– Српски народ покушавају натерати да прихвати оно што није нормално, а то је независно Косово, држава која је грађена на трговини људским органима, дрогом, оружјем, белим робљем – нагласио је Пантић и додао да је српски народ јединствен и одлучан да докле год буде потребно, брани своја огњишта, породице и домове.

Додао је да је ситуација на Косову тешка и да је српски народ у „концентрационом логору“, из којег му се не дозвољавају везе са централном Србијом.

– Имали смо проблеме у снабдевању основним животним намирницама, али су Срби на северу Косова успели да оспособе алтернативне прелазе – казао је Пантић.

Додао је да очекује да ће Влада Србије помоћи да се алтернативни прелази боље изграде и асфалтирају.

– Захваљујући руководству Републике Српске, медијима и објективном извештавању, српски народ сада каже да се више осећа као део Републике Српске, а не као део Србије – казао је Пантић и у име Срба са Косова и Метохије захвалио на интересовању РС за ситуацију на Косову.

– Биће нам веома драго да председник Додик посети Косово и Метохију и на тај начин још једном да моралну подршку српском народу да истраје у борби да се Косово и Метохија сачувају у оквиру Србије – рекао је Пантић.

Убиство

Пантић је рекао да убиство једног Србина у Ораховцу и рањавање његовог сина доказује да Aлбанци не желе мултиетничко, него чисто албанско Косово.

– То је застрашујући податак за свет и Европу и за све добронамерне људе. Aли, Срби ће издржати бранећи своју земљу, своје породице и право на живот – рекао је Пантић.

Додао је да је то убиство резултат подизања тензија, имајући у виду да Aлбанци не могу да окупирају сјевер покрајине, ни уз помоћ NATO-а и EULEX-а, јер тамо живе Срби на својој земљи.

Ostavi poruku