Радници ангажовани на изградњи аутопута Бањалука – Градишка пронашли су у жбуњу поред пута неколико торби у којима су била лична документа и материјали на арапском језику, два Курана и маскирна униформа, беретка, те мушка и женска гардероба.

Торбе су у петак случајно открила двојица грађевинаца у Романовцима код Лакташа, а полиција РС је одмах започела истрагу. Истражиоци су, причају радници, и јуче претраживали терен у потрази за новим доказима.

Радник који је са колегом пронашао торбе испричао је „Гласу Српске“ да му је било чудно чим је видио шта се у њима налази.

– У торбама је било неколико сложених нових бијелих зарова са златним везом, женска муслиманска ношња, димије и новчаник. Чим сам отворио новчаник и видио исказнице, књижице и лична документа на арапском, затворио сам га. Касније је дошла полиција и све то преузела – каже радник који је инсистирао на анонимности.

Додаје да је у торбама било много одјеће и поприличан број фотографија на којима се виде људи одјевени типично за исламски свијет.

– Колико сам на брзину могао да видим, лична документа била су слична нашим новим личним картама, само мало ужа. Све је било на арапском језику па нисам могао да растумачим о чему се ради. Полиција је поново дошла и цијели дан су претраживали терен и фотографисали – казао је радник.

Шеф градилишта Данко Васић казао је да су торбе са сумњивим садржајем пронађене на дијелу пута изнад Романоваца и да је мјештанин који станује у близини одмах позвао полицију када му је радник испричао шта је пронашао.

– Рекао сам им да то не дирају, и да сачекају полицију која је узела изјаву од радника. Колико знам у торбама су били записи на арапском језику, мобилни телефон са домаћим картицама и необичне сјеменке – каже Васић.

У Центру јавне безбједности Бањалука потврдили су јуче „Гласу Српске“ да је приликом радова на аутопуту Бањалука – Градишка пронађена одређена документација на арапском језику. У полицији нису могли рећи о каквој је документацији ријеч, наводећи да ће то бити познато послије вјештачења.

Према незваничним информацијама, у неким од откривених материјала су и упутства за терористе, али у полицији то нису могли да потврде.

Мјештани

Мјештани Романоваца кажу да су у страху, јер не знају ко је пролазио њиховим насељем.

– Сваки дан се негдје дешавају терористички напади и сама помисао да су овдје били такви људи леди крв у венама. Надам се да ће полиција брзо открити о чему се ради – казао је један од мјештана.

Ostavi poruku