Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је да не види никакав проблем у уврштавању ентитетских држављанстава у личне карте.

„Зашто би то било оптерећење за БиХ. Уставно право БиХ и свих грађана ове земље јесте да осим  држављанства БиХ имају и ентитетска држављанства. Тиме се ништа не умањује за БиХ“,  рекао је Новић.

Одговарајући на питање јесу ли у посљедњих 15 година ентитетска држављанства, Републике Српске  и Федерације БиХ, била остављена по страни, Новић каже да то што се нешто стално не помиње не значи истовремено да је изгубило на вриједности.

„Ако се ентитетско држављанство не помиње то не значи да га нема. Држављанство РС и ФБиХ јесте категорија која је уставна, која допушта грађанима да се слободно изјасне јесу ли држављани РС или ФБиХ. У прилог томе говори и чињеница да је ОХР донио одлуку да се из оправданих разлога грађани Брчког морају опредијелити које држављанство желе, РС или ФБиХ, осим  држављанства БиХ“,  рекао је Новић за „Фокус“.

Држављанство Републике Српске, иако категорија предвиђена Дејтонским мировним споразумом, односно Уставом БиХ и Уставом РС, у пракси је институт који није адекватно заживио, оцјена је надлежних. Нарочито је то видљиво, наводе они, након посљедње опструкције политичких странака у Сарајеву, који су се из неког разлога успротивили уврштавању података о држављанству ентитета у нову личну карту, као и података исписаних на ћириличном писму.

Предложеним измјенама и допунама Закона о личној карти у овај документ уграђују се биометријски подаци, исти као у путне исправе и уводи се електронски потпис, о чијем ће се стављању на личну карту грађани добровољно изјашњавати.

На ове измјене Лазар Продановић и Александра Пандуревић, чланови Уставно-правне комисије парламента БиХ, уложили су амандман који предвиђа могућност ентитетског држављанства и ћилиричног писма.

Издавање нових личних карата требало би да почне најкасније почетком 2013. године.

Извор: СРНА

Ostavi poruku