Свједок Керим Мешановић из Приједора рекао је пред Хашким судом да се „до појаве Радована Караџића и његове идеологије живјело фантастично“, а Караџић је узвратио да се „фантастично живјело до одлуке о сецесији БиХ“.

Претресно вијеће Хашког трибунала пред којим је предмет против Караџића уврстило је данас у цјелини у доказе обједињену изјаву Мешановића са његових ранијих свједочења у Хагу о заробљеништву у логору Омарска у јуну 1992. године. Мешановић је раније свједочио у предмету „Квочка и други“ и против бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића.

Свједок је радио као компјутерски програмер у Секретаријату за народну одбрану у Приједору. Он је отпуштен у мају 1992. године, а затим враћен на посао, да би 27. јуна био ухапшен и стављен у ћелију у Станици јавне безбједности са неколико других људи. Свједок је рекао да су Муслимани са којима је био заробљен били претучени у Приједору прије него што су пребачени у логор у Омарску, а да су њему избијена четири зуба.

У логору Омарска свједок је најприје одведен у Бијелу, па у Стаклену кућу, а затим у логор Трнопоље, одакле је враћен кући. У другој половини септембра, Мешановић је, како је рекао, добио лажну личну карту и отишао у Нови Сад, а онда у трећу земљу.

Већи дио Караџићевог унакрсног испитивања односио се на детаље у вези са свједоковом каријером, о ЈНА и о мировним споразумима које су странама у сукобу у БиХ нудили међународни преговарачи. Предсједавајући судија О-Гон Квон упозорио је Караџића да не схвата релевантност његових питања и питао зашто не пита свједока о заробљеништву и заробљеничким центрима.

Караџић је рекао да се у свједоковој обједињеној изјави коју је предало тужилаштво помињу „не само Омарска, већ цјелокупна ситуација“ и чињенице које би могле да доведу до осуђујуће пресуде.

Мешановић је Караџићу потврдио да су он и Стјепан Марић били оптужени да су доставили информације Хрватској о положајима ЈНА, и да су за то добили 100.000 њемачких марака од тадашњег хрватског предсједника Фрање Туђмана.

За оптужбе које су му стављене на терет, свједок је рекао да су биле „из главе, шта ти падне на памет“ и „глупост коју је објавио ‘Козарски вијесник'“. „Да сам добио те паре, сигурно се не бих вратио у Приједор“, изјавио је Мешановић.

Караџић је инсистирао да свједок „није видио“ убиства која се помињу у изјави, већ да је „закључио“ да су заробљеници убијани, те да је у Омарској „посредно видио убиство Црналића“. Мешановић је рекао да он „зна за десеторо људи који се, након што су одведени, нису појавили и чија су тијела касније пронађена у масовним гробницама“.

„Био сам у Стакленику, а Црналић је искочио кроз прозор Бијеле куће. Било му је вруће и сјео је на клупу, а на њега су пуцали“, испричао је Мешановић.

На клупу за свједоке затим је изведен заштићени свједок КДЗ-017 из Фоче. Он је раније о свом заробљеништву у Казнено-поправном дому Фоча дао исказ на суђењу у предмету Крнојелац.

Главни претрес биће настављен сутра.

Извор: СРНА

Ostavi poruku