Тужилаштву Брчко дистрикта предато је седам особа, међу којима су високопозиционирани службеници и носиоци извршних функција у Влади дистрикта, а који су јуче због подмићивања и злоупотребе ухапшени у полицијској акцији „Бинго“.

„Након испитивања у својству осумњичених, Тужилаштво ће у законском року од 24 сата поднијети Основном суду Брчко дистрикта БиХ приједлог за одређивање притвора против свих лица која су лишена слободе, а ријеч је о Р.Ч., М.Б., С.Ч., М.Т., С.П., Д.П. и Р.Б.“, саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта, али испитивање осумњичених није завршено до закључења сутрашњег броја „Независних“.

Судећи по иницијалима, међу ухапшенима су највјероватније Ризо Чивић, шеф Одјела за образовање, Мирон Буро, директор Канцеларије за управљање јавном имовином, Самир Чорбаџић, шеф Пододјела за заједничке послове у Одјелу за образовање, Миодраг Трифковић, директор Пореске управе Брчко дистрикта, Садем Плакало, службеник у Канцеларији за управљање јавном имовином, те Рино Бајер, за кога кажу да је брчански предузетник.

Д.П. је такође предат Тужилаштву и ти иницијали одговарају Драгану Пајићу, бившем градоначелнику Брчког, који је, како се спекулисало, такође ухапшен, али ту информацију је демантовао Валентин Инцко, високи представник у БиХ, гостујући на Федералној телевизији. Он је казао да „међу ухапшенима очигледно нема бившег начелника, јер се он налази у иностранству“.

Инцко је поздравио акцију у Брчком, додајући да без оваквих акција не би било ни правне државе. Родерик Мур, супервизор за Брчко, коментаришући акцију „Бинго“, рекао је да у демократском друштву нико не може бити изнад закона.

У Пореској управи Брчко дистрикта нам је у уторак потврђено да Миодраг Трифковић, директор Управе, није пуштен на слободу.

„Не знамо зашто је приведен. Била је полиција и узела неку документацију“, казао је саговорник „Независних“ из Пореске управе Брчко.

Позвали смо и Одјел за образовање Владе Брчко дистрикта, те тражили Ризу Чивића, шефа Одјела, те Самира Чорбаџића, шефа Пододјела за заједничке послове у том одјелу, али нам је речено да они нису на послу. На наше питање гдје су, с обзиром на то да је радни дан, саговорник из Одјела нам је рекао да не може ништа говорити, нити коментарисати акцију „Бинго“.

Пајић се није јављао на телефон, а Мирослав Гаврић, новоизабрани градоначелник Брчког, којег смо такође позвали, није желио давати било какав коментар.

Гаврић је, међутим, поводом 108. редовне сједнице Владе Брчко дистрикта, изјавио да ће Влада дистрикта наставити да ради без чланова који су, како је навео, „тренутно недоступни“ и да „засад то нису сметње које се не могу превазићи“.

Полиција је у акцији „Бинго“ претресла 11 локација у згради Владе дистрикта, и то у ресорима здравства, образовања и управљања јавном имовином и финансија, те још 12 стамбених и пословних објеката у дистрикту. Претресене су и двије локације у Тузли и једна у РС.

 

Ostavi poruku